Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

1 Maart 2023 - Jesse Torringa

Met een sterke vraag naar biologische peen en krappe voorraden maakt de prijs opnieuw een forse stap naar boven. Daarentegen hebben biologische uien moeite om met de gangbare markt mee te komen en gebeurd er op de aardappelmarkt vrijwel niets.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al gedurende het groeiseizoen werd duidelijk dat de opbrengst in 2022 geen topper werd maar eenmaal met de oogst viel het gemiddeld ook niet tegen. Veel interesse en een aanhoudende vraag naar biologische peen laat zien hoe snel de voorraden krapper kunnen worden. Inmiddels zijn er maar weinig vrije partijen over en met de vraag die er is zorgt dat voor een flinke plus bij de DCA-Indicatieprijs deze week. De teler zet hoog in voor zijn vrije partij en gezien de geringe voorraden en grote vraag wordt dat ook betaald. Dat gebeurt ook op de gangbare peenmarkt. 

Buitenlandse bestemmingen, en dan met name Duitsland, trokken aan de biologische peen en hebben met hun grote vraag voor een flinke prijsstijging gezorgd sinds het begin van 2023. Ook deze week is dat weer het geval. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen is breed vanwege de kwaliteit, maar stijgt fors en komt uit op €60 tot €78 per 100 kilo.

Gangbare markten zijn bepalend
De biologische uienmarkt verloopt rustig door op dit moment. Er is voldoende werk te doen, maar het loopt geen storm. Wel zijn er volumes die de landgrens passeren en is er interesse uit het buitenland, maar die is er sowieso gelet op de beschikbaarheid van de uien, biologisch of niet. Er zijn dan ook biologische partijen bij die in het gangbare kanaal terecht zijn gekomen. De biologische markt heeft het lastig om de grote sprongen van de gangbare markt bij te benen. Momenteel zijn er weinig transacties en dat maakt het lastig om tot een goede indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs stijgt deze week meerdere euro's en komt uit op €60 tot €73 per 100 kilo.

De biologische aardappelmarkt heeft het dit seizoen niet makkelijk wat betreft afzet en dat is ook deze week weer hetzelfde. Om tot een goede afzet te komen is vraag van over de grens nodig en die is er simpelweg niet. Door een beperkte vraag zijn er ook weinig transacties. De biologische markt ondervindt dit seizoen wel steun van de gangbare tafelaardappelmarkt, die de biologische prijs instant houdt. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft gelijk met vorige week en komt daardoor uit op €32 tot €36 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden