Shutterstock

Analyse biologisch

Honger naar biologische peen nog niet gestild

8 Maart 2023 - Jesse Torringa

De stemming op de biologische markt van aardappelen blijft in mineur. Er gebeurt maar weinig in de handel. De uienmarkt doet het beter, gelet op de prijzen. Voor wie nog vrije peen heeft,  is er misschien wat voor te zeggen om nog even te...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de biologische aardappelmarkt is het net als voorgaande weken erg rustig in de handel. Partijen die op de markt komen, worden meestal aangeboden vanwege de kwaliteit. Deze kunnen bijvoorbeeld niet heel veel langer meer bewaard worden. Daarnaast vindt het ene ras ook makkelijker een plek dan het andere, waarbij het prijsverschil tussen de rassen oploopt. Voor mooie en goede partijen blijven telers denken aan een bedrag dat begint met een 4 en dat is gedurende het seizoen ook wel gemaakt, maar dat lijkt nu niet te lukken. De DCA-Indicatieprijs blijft deze week gelijk en kom uit op €32 tot €36 per 100 kilo.

Peen op weg naar 1 euro?
De biologische peen maakt sinds het nieuwjaar behoorlijke sprongen omhoog en heeft dat mede te danken aan de goedlopende export. Het is lastig te bepalen hoeveel partijen nog geen baas hebben, maar het is wel duidelijk dat de voorraden lager liggen dan normaal rond deze tijd. Er worden hoge prijzen geboden voor deze partijen, maar de kwaliteit speelt een zeer grote rol. De prijs voor partijen van mindere kwaliteit zijn namelijk een stuk lager. Kijken we op de kalender dan is het pas net maart geworden. Het bewaarseizoen loopt dus nog wel even. De DCA-Indicatieprijs stijgt deze week met €4 per 100 kilo aan de bovenkant en komt uit op €60 tot €82 per 100 kilo.

De biologische uienmarkt is net als de aardappelmarkt onveranderd en loopt rustig. Wel is er interesse uit het buitenland, maar dit zijn eigenlijk de vaste afspraken die ieder jaar lopen. De biologische uienmarkt heeft meegelift op de gangbare markt en ook zijn er veel uien in het gangbare kanaal verdwenen. Veel biologische uien zijn ook al verkocht. Door weinig transacties, het prijsverschil en de rustige handel is het lastig om tot een duidelijke indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs komt voor zowel de grove als fijne maatsortering uit op gemiddeld €73 per 100 kilo. De spreiding is groot.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden