Shutterstock

Analyse suiker

Suikerprijs in Europa weet van geen ophouden

4 April 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen op de spotmarkt in Europa blijven maar stijgen door de tekorten van dit seizoen. De krimpende bietenteelt in Europa zorgen ook voor een prijsopdrijvend effect. Dat kan positief uitpakken voor de bietenprijs komend seizoen. Wereldwijd blijft suiker ook toenemen in prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Commissie verlaagde afgelopen week wederom de prognose voor de Europese suikerproductie tot 15 miljoen ton, dat komt door de lagere bietenopbrengst. De suikerprijzen in Europa rijzen de pan uit, mede door het suikertekort waar de EU mee kampt. De gemiddelde spotprijs voor witte suiker bedroeg in februari 2023 maar liefst €804 per ton, een stijging van 81% vergeleken met februari 2022. Vergeleken met september 2022 is dit een stijging van 51%. Daarmee liggen de prijzen van de spotmarkt ver boven die van de termijnmarkt, waar de prijs overigens ook nog altijd stijgt. Momenteel noteert de termijnmarkt in London voor witte suiker €579 per ton, ruim €220 per ton lager dan op de spotmarkt. 

In Europa verschillen de prijzen per regio behoorlijk door het aanbod en of daar sprake is van een overschot of tekort. Inmiddels is het prijsverschil kleiner geworden per regio door het gehele tekort binnen Europa. In West-Europa lag de gemiddelde prijs in februari op €788 per ton en in Zuid-Europa, de regio waar het verschil in vraag en aanbod normaal het grootst is, lag de prijs op €894 per ton witte suiker.

Krimpende teelt 
De suikerprijzen zijn na enkele magere jaren in 2018 en 2019 geleidelijk toegenomen, maar schieten sinds het begin van 2022 pas echt omhoog. Dat heeft volgens de Europese Commissie vooral te maken met de bietenteelt die al jaren onder druk staat en de oogst die een kleine 10% onder het vijfjarig gemiddelde lag. Een andere reden voor de prijsstijging vormen de stijgende kosten voor de suikerraffinage als gevolg van de hoge aardgasprijzen. Deze kosten zijn overigens inmiddels weer fors lager.

Ondanks het hogere saldo waar bietentelers in Europa op kunnen rekenen, is dat lang niet genoeg om het bietenareaal te behouden. In Nederland en België ligt dat gezien de opbrengsten in combinatie met het huidige prijsniveau anders. Cosun Beet Company gaf onlangs al aan te verwachten dat het areaal niet zal dalen en mogelijk plust, hoewel het even afwachten is hoe het areaal zich ontwikkelt door het nieuwe GLB. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, delen van Duitsland, maar ook in Polen lijken sommige telers klaar te zijn met de teelt vanwege de droogte, het GLB en het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. De Commissie gaat uit van 'slechts' een krimp van 3% tot 1,455 miljoen hectare. Wie de geluiden hoort van bietentelersgroepen zoals in Frankrijk, zou zeggen dat percentage hoger moet liggen. Zo gaat de Franse bietentelersgroep CMG uit van een areaalkrimp van 8% vergeleken met 2022.

Bietenprijs kan stijgen in 2023
De huidige suikerprijzen kunnen komend seizoen positief uitpakken voor de bietenprijs. De huidige prijzen liggen momenteel een stuk hoger dan waarvoor verkocht is eerder dit seizoen. De zaai is net begonnen en er valt nog niets te zeggen over het groeiseizoen, maar met het huidige suikertekort en het krimpende bietenareaal vindt de suikernotering veel ondersteuning. Daarnaast is de prognose dat komende maanden de suikerprijs in Europa nog geen tekenen van daling zullen laten zien. Ook de laatste ontwikkelingen op de suikermarkt van andere continenten zorgen voor een prijsopdrijvend effect. De wildcard India, een van de grootste suikerexporteurs ter wereld, exporteert mogelijk maar de helft van wat het land normaal uitvoert in een seizoen. Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur, verwacht een goede suikerrietoogst maar wel lager dan eerder werd verwacht.

Europa zal de komende jaren veranderen van exporteur van suiker naar importeur. Dit jaar is de verwachting dat er 33% meer wordt geïmporteerd naar Europa dan het vijfjarig gemiddelde, wat uitkomt op 2 miljoen ton. De import loopt tot op heden ver achter en komt volgens de Europese Commissie uit op slechts 600.000 ton. De afgelopen jaren lag dat minimaal op 1 miljoen ton suiker.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden