Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Nieuws Meststoffen

Exportwaarde kunstmest door het dak in 2022

14 April 2023 - Jesse Torringa

De Nederlandse exportwaarde van kunstmest is in 2022 naar een absolute recordhoogte gestegen door de hogere exportprijzen Het geëxporteerde volume is daarbij juist gedaald. Opvallend is dat Nederland in 2022 nog kunstmest heeft geïmporteerd uit Rusland.

De Nederlandse exportwaarde van kunstmest is in 2022 met 57% toegenomen van €2,4 tot €3,7 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging wordt verklaard door de fors hogere prijzen die voor de kunstmest zijn betaald. Dat is een gevolg van de gasprijs dat meerdere keren over de kop ging het afgelopen jaar. Aardgas dient als grondstof voor stikstofkunstmest en is ook nodig in de productie. Het totale exportvolume bedroeg afgelopen jaar 7 miljoen ton en is met 14% afgenomen vergeleken met 2021.

In totaal werd 79% van het exportvolume aan kunstmest door de vier Nederlandse fabrieken geproduceerd, waaronder in het Zeeuwse Sluiskuil (Yara) en het Limburgse Geleen (OCI). De andere 21% komt uit het buitenland en wordt via Nederland verhandeld of vervoert. Bovendien is Nederland een van de topexporteurs van Europa. Samen met Duitsland en België wisselen deze drie landen elkaar de laatste jaren af als grootste exporteur. De verschillen in exportvolume zijn minimaal de laatste jaren. In 2022 staat Nederland op de derde plek als het om totale exportvolumes gaat.

Nederland importeert nog altijd uit Rusland
Meer dan de helft van het exportvolume blijft binnen de Europese grenzen en wordt uitgevoerd naar België, Frankrijk en Duitsland. Andersom importeert Nederland ook weer kunstmest uit België en Duitsland. Wat ook opvalt in het lijstje met landen waar Nederland uit importeert, is Rusland dat op de derde plek staat. Volgens cijfers van het CBS is er ongeveer 250.000 ton geïmporteerd vanuit Rusland. Daarmee ligt het slechts een fractie lager dan dat het in 2021 deed. Dit volume is opmerkelijk te noemen, door de Europese sancties die aan Rusland zijn opgelegd na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Onder deze sancties valt ook de im- en export van kunstmest door Rusland. Het CBS laat weten dat er meerdere keren gesproken is over deze sanctie door de EU, maar dat deze nooit officieel van kracht is geworden in het gehele sanctiepakket. 

Meststoffen Nederland laat in een reactie weten dat er nog wel import vanuit Rusland mogelijk is. Producten als K-60 en ureum komen in de Europese havens aan van bedrijven welke niet op de sanctielijst staan. Daarnaast is er ook maar een beperkt aantal producten gesanctioneerd. Andere producten hebben een maximum EU quotum omdat producten elders minder of lastig te verkrijgen zijn.

Inmiddels is wereldwijd de prijs van kunstmest al maanden aan het zakken en is het oude prijsniveau van twee seizoenen geleden zelfs in zicht. Het zakken in prijs volgt op de daling van de aardgasprijs. De prijsdaling van kunstmest zet door vanwege een zeer ruim aanbod, dure voorraden bij de fabriek en een achterblijvende vraag. Daarbij lijkt er nog ruimte om verder te zakken in prijs de komende weken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden