Agrifoto

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

8 Juni 2023

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland is in 2021 met 5% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De verkoop van fungiciden daalde met 17%. Ook werd er minder glyfosaat verkocht. In totaal beslaat de Nederlandse afzet 2,6% van het totaal in Europa, wat in verhouding met het areaal Nederlandse landbouwgrond relatief veel is.

In totaal werd er in 2021 Nederland 9,4 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen (GBM) afgezet. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2020 nam dit juist nog toe tot ruim 9,9 miljoen kilo, nadat in voorgaande twee jaren de afzet werkzame stof nog daalde. Het gaat hier zowel om GBM op basis van chemische en microbiologische werkzame stoffen.

Het grootste gedeelte van de verkochte middelen in 2021 werd ingezet voor het bestrijden van schimmels en bacteriën met 35%. Zowel de afzet van insecticiden als herbiciden komen allebei uit op 28% van de totale afzet. 9% aan middelen valt onder overige middelen.

ss
Onderschrift

De verkoop van GBM voor schimmelbestrijding was van 4,0 miljoen kilo in 2020 naar 3,4 miljoen kilo in 2021 gedaald, ofwel een daling van 17%. Dat heeft te maken met het wegvallen van de fungicide mancozeb, dat in juni 2021 niet meer toegepast mocht worden in Europa. De verkoop van het fungicide daalde dat jaar dan ook met 49% tot 1,1 miljoen kilo werkzame stof. De afzet van overige fungicide steeg als gevolg weer met 18%. De afzet van insecticiden nam toe met 10% tot 2,6 miljoen. De afzet van herbiciden daalde met ruim 1% en komt uit op 2,6 miljoen kilo werkzame stof. Glyfosaat nam met 9% af vergeleken met 2020.

Relatief veel werkzame stof 
De afzet van GBM in Nederland is met 9,9 miljoen kilo werkzame stof goed voor 2,6% van de totale Europese afzet, wat 355 miljoen ton bevat in 2021. In Nederland wordt omgerekend per hectare landbouwgrond relatief veel middelen afgezet, want het Nederlandse landbouwareaal is maar 1% van het totale Europese landbouwareaal. Binnen de Europese Unie werd in 2016 nog 370 miljoen kilo afgezet en in 2019 was dit gezakt tot 333 miljoen kilo. In 2020 en 2021 steeg dit juist weer.

Nederland staat met 2,6% op plek 7 als land met meeste afzet. Spanje zet met 21% het grootste gedeelte van de middelen af in Europa, in totaal 76 miljoen kilo. Frankrijk volgt kort met 20% en Italië en Duitsland staan beiden op circa 14%.

sdsd
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws CBS areaalcijfers

Kleiner aardappelareaal, fors meer gele uien gezaaid

BB TV Cor Pierik

Steeds meer groene gewasbeschermingsmiddelen

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

BB TV Cor Pierik

'Boeren hebben meerdere verdienmodellen nodig'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox