Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

11 Juli 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen in Europa stabiliseren zich, maar de suikerimport zwakt niet af en is bijna verdubbeld ten opzichte van afgelopen seizoen. Dat bevestigt dat de beschikbaarheid van suiker in Europa onder druk staat. Ook mondiaal blijven er zorgen over de beschikbaarheid van suiker, ondanks een goede suikerrietoogst in Brazilië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het maandelijkse rapport van de Europese Commissie over de suikermarkt van Europa bevestigen cijfers het tekort van dit seizoen. Net als voorgaande maanden is er meer suiker geïmporteerd en minder geëxporteerd dan andere jaren. In mei werd er 231 ton suiker geïmporteerd en in juni staat de import al op 120 ton. Dat brengt de totale suikerimport op 2,03 miljoen ton suiker, gemeten tot 21 juni. Vergeleken met vorig seizoen (2021/22) is dat al bijna het dubbele (toen stond de teller op 1,05 miljoen ton). De suikerexport staat op slechts 0,4 miljoen ton en ligt ruim 40% achter op seizoen 2021/22. De verwachting is dat het importvolume hoog blijft de komende maanden waardoor de suikerimport van seizoen 2022/23 – dat tot en met september doorloopt – richting de 3 miljoen ton gaat.

Suikerprijzen stabiliseren
De suikernoteringen zijn zowel op de termijnmarkten als op de Europese spotmarkt fors gestegen maar stabiliseren nu. Zeker op de Europese spotmarkt is stabilisatie al even bezig. Volgens de cijfers van de Europese Commissie komt de gemiddelde suikerprijs in Europa uit op €814 per ton uit in de maand mei, €2 hoger dan april. Afhankelijk van de beschikbaarheid van suiker in de regio kan de prijs hierop variëren, waarbij de prijzen in Zuid-Europa (regio 3) opnieuw zijn toegenomen vergeleken met april en uitkomt op gemiddeld €903 per ton. In regio 2 (de grote productielanden) is dat gemiddeld €800 per ton en regio 1 (Noord-Europa) €809 per ton. De prijzen in deze regio's zijn de afgelopen maanden nauwelijks veranderd tot licht gestegen.

Globale suikermarkt
Op de globaal niveau verlicht Brazilië momenteel de wereldwijde zorgen over de beschikbaarheid van suiker. De suikertermijnmarkten in Londen en New York reageerden hier ook op eind juni met een fors verlies van bijna 15%. De termijnmarkt heeft zich deels gecorrigeerd van dit verlies, maar het nieuws rondom de Braziliaanse suikerrietoogst blijft een prijsdrukkend effect hebben. De oogst verloopt namelijk zeer vlot met bovengemiddelde opbrengsten en een goede export. Unica, de Braziliaanse suikerindustriegroep, meldde dinsdagmiddag 11 juli nog dat in de tweede helft van juni de suikerproductie 7,6% hoger lag dan een maand eerder. Ook voorgaande maanden lagen al hoger dan andere seizoenen.

Op de lange termijn blijven de zorgen over de beschikbaarheid van suiker aanhouden. Hoewel Brazilië een goede oogst heeft, zal veel afhangen van andere grote producenten zoals India. India, dat het afgelopen seizoen voor een behoorlijk gat zorgde in de wereldwijde suikervoorziening, beperkte de suikerexport tot 6,1 miljoen ton door tegenvallende suikerrietopbrengsten. Ook dit groeiseizoen heerst er tot nu toe droogte in belangrijke teeltgebieden in India, wat nadelig kan uitpakken voor de suikerproductie en daarmee dus de export. Ook weerfenomeen El Niño heeft mogelijk nog effect op de suikerproductie op de lange termijn, al valt nu nog niet te zeggen in welke mate dat zal zijn.

Ook in Europa zal er komend seizoen weer veel suiker geïmporteerd worden. De Europese Commissie verwacht voor het seizoen 2023/24 een productie van 15,52 miljoen ton suiker, 500.000 ton meer dan in 2022/23 het geval was.

Termijnmarkt herstelt zich
Het witte suikercontract in Londen is ondanks het prijsdrukkende nieuws uit Brazilië de afgelopen tijd licht gestegen en opende dinsdagochtend (11 juli) op $661 per ton. Het ruwe suikercontract in Londen bleef vrijwel gelijk de afgelopen week en opende op omgerekend $515 per ton. Daarmee zijn beide deels hersteld van de vrije val eind juni door de goede Braziliaanse suikerrietoogst en het aflopen van het julicontract.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden