Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Bietencampagne 2023 start vroeg, maar minder zoet

12 September 2023 - Niels van der Boom

In veel Europese landen zijn de kalkovens weer ontbrand, de rooimachines gestart en de bietenstroom op gang gekomen. Opnieuw kan de Europese bietsuikeroogst niet voldoen aan de vraag, zo is de verwachting. Een moeilijk groeiseizoen speelt ook de biet- en suikeropbrengsten parten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In seizoen 202/23 is tot nu toe bijna 2,4 miljoen ton suiker geïmporteerd in de EU, tegenover 1,3 miljoen ton in de twee seizoenen ervoor. Het Europees bietenareaal is wederom gedaald. Een hogere bietenopbrengst compenseert de lagere suikerproductie wel iets, zo denkt de Europese Commissie. De laatste opbrengstschatting komt op 15,5 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton meer dan in oogstjaar 2022.

Meer bieten in Duitsland
Bij onze oosterburen is het bietenareaal licht gestegen, tot 364.500 hectare. Dat is bijna gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. De opbrengst wordt gemiddeld op 73,5 ton per hectare geschat, aldus de Duitse vereniging voor suikerverwerkers WVZ. In totaal komt de bietenoogst daarmee uit op 26,78 miljoen ton. Dat is 1,42 miljoen ton meer dan vorig jaar het geval was, maar de bieten zijn iets minder zoet. De totale suikerproductie komt op 4,23 miljoen ton; 370.000 ton meer dan in 2022.

De cijfers zijn overigens gebaseerd op proefrooiingen van half augustus. Mogelijk dat de vele neerslag van eind augustus en vervolgens veel zon begin september de cijfers nog iets laten stijgen.

In Frankrijk is Tereos, de op een na grootste suikerproducent ter wereld, op 8 september begonnen met de bietencampagne voor 2023/24. In lillers, Pas-de-Calais, is de eerste fabriek gestart. De laatste van acht fabrieken start op 26 september met het verwerken van de bieten. Tereos begint ongeveer twee weken eerder met het verwerken van suikerbieten dan de laatste jaren gebruikelijk was. De opbrengsten zijn namelijk beter door geregeld neerslag, en de problemen met het vergelingsvirus zijn dit seizoen ook binnen de perken gebleven. Met terugwerkende kracht heeft Tereos de bietenprijs nog licht verhoogd, tot €43,10 per ton bieten, vanwege meevallende verkoopprijzen.

Bietenprijs hoger, maar niet hoog genoeg
Ook in het Verenigd Koninkrijk is de bietencampagne bijzonder vroeg begonnen. Al op 4 september ging de eerste van vier British Sugar-fabrieken open. De tweede volgde 11 september. Hoe de bietenoogst in Engeland dit jaar uitpakt, is nog niet becijferd. Wel wordt er getwist tussen de bietenverwerker en boerenorganisatie NFU over het prijspeil voor volgend jaar. In het huidige seizoen betaalt British Sugar £40 per ton (omgerekend €46,65), goed voor een stijging van bijna 50% vergeleken met vorig jaar. NFU is daar blij mee, maar eist voor volgend jaar een verdere prijsverhoging.

Voor 2024 is de verwerker van plan een lagere prijs van €43,73 uit te betalen dan in de huidige campagne en dat is bij NFU in het verkeerde keelgat geschoten. Zeker omdat de wereldmarktprijs voor suiker op een historisch hoog prijsniveau is aanbeland. Volgens British Sugar-directeur Dan Green is de geboden prijs marktconform gezien de prijsvorming van andere gewassen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox