Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Kiest Adema voor feiten of emoties bij glyfosaat?

3 Oktober 2023 - Niels van der Boom - 9 reacties

Kamerleden komen morgen (4 oktober) bijeen voor een rondetafelgesprek over het dossier glyfosaat. Begin september werd in de Tweede Kamer gestemd tegen verlenging van de registratie van de omstreden herbicide. Laat demissionair landbouwminister Piet Adema zich leiden door feiten of de publieke mening? In Brussel staat EFSA positief tegenover herregistratie, maar het wordt zeer spannend of een meerderheid het middel wil herregistreren.

Duizenden pagina's telt het dossier glyfosaat inmiddels bij de Europese Commissie. Voedselwaakhond EFSA kreeg maar liefst 2.800 reacties op de herregistratie van de herbicide, die volgend jaar zijn vijftigste verjaardag hoopt te vieren. Daarvoor moet voor 15 december van dit jaar een akkoord zijn bereikt in Brussel onder de landbouwministers. De emoties rond het dossier lopen hoog op waarbij glyfosaat – ook vaak aangehaald onder de merknaam van Bayer, RoundUp – symbool staat voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties willen maar wat graag RoundUp van zijn sokkel trekken.

Rondetafelgesprek
Hoe staat het er momenteel voor? Op 7 september jongstleden stemde een kleine Kamermeerderheid in met een motie van GroenLinks en Partij voor de Dieren om niet voor herregistratie van het middel te stemmen. Woensdag 4 oktober gaan Kamerleden en betrokkenen letterlijk rond de tafel om te praten over de standpunten ten aanzien van glyfosaat. Hierbij worden verschillende 'position papers' besproken van allerhande organisaties. Van de WUR en LTO Nederland tot de Parkinson Vereniging en Caring Doctors. Ook akkerbouwer Michiel van Andel, die zich veelvuldig in het onderwerp mengt, diende een zienswijze in.

Uiteindelijk gaat het erom wat het standpunt van demissionair landbouwminister Piet Adema in Brussel is. Is hij voorstander van een hernieuwde registratie voor tien jaar – waar EFSA en de AGG (Assesement Group on Glyphosate) voor pleiten – of ziet hij geen toekomst voor het middel. Onderzoeksprogramma Zembla zegt uit 'Haagse bronnen' gehoord te hebben dat sprake gaat zijn van het laatste. Dit ondanks dat het Ctgb positief staat tegenover herregistratie. Ondertussen trekt datzelfde tv-programma de betrouwbaarheid van het Ctgb in twijfel. Niet geheel toevallig precies op het moment dat het dossier glyfosaat weer op tafel ligt.

Verbod werkt averechts
LTO Nederland en ook de WUR scharen zich achter de mening van het Ctgb. De zienswijze van WUR-onderzoeker Pieter de Wolf, die ook in de Volkskrant is verschenen, noemt de alternatieven op korte termijn slechter dan het behoud van glyfosaat. Mechanisch onkruid onderdrukken levert hogere kosten, meer brandstofverbruik (en daarmee meer CO2-uitstoot) en is ook nadelig voor het milieu. "Telers gaan intensiever alternatieve herbiciden inzetten", denkt De Wolf. Een verbod werkt juist averechts. Verdere ontwikkeling van plaatsspecifieke toepassing kan het gebruik ervan sterk verminderen, zo zegt hij.

LTO roept de Kamerleden op om te luisteren naar het onafhankelijke Ctgb en feiten en emoties van elkaar te scheiden. Het maatschappelijke debat moet volgens de LTO-bestuurders losstaan van de wetenschappelijk-geobjectiveerde herregistratie.

Gebrek aan steun
Tijdens het eerstvolgende Scopaff-overleg, op 12 en 13 oktober, stemmen de lidstaten over de herregistratie van glyfosaat. Lukt het ze niet om tot een compromis te komen, dan hebben ze tot 15 december de tijd om een akkoord te bereiken. Met het verdwijnen van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ligt het lot voor een belangrijk deel in handen van Duitsland en Frankrijk. Al langer heeft de Franse politiek een duidelijke 'groene' weg ingeslagen. De steun voor glyfosaat hoeft dus niet snel vanuit de Franse hoek te worden verwacht, zo laat het nationale Franse beleid ook zien.

Ook het Duitse standpunt is niet positief. Oud-landbouwminister Julia Klöcker steunde de herregistratie eigenhandig – wat tot grote woede binnen haar partij leidde – maar met de huidige minister Cem Özdemir van Die Grünen is het standpunt duidelijk. Dat heeft Özdemir nooit onder stoelen of banken gestoken. Volgens hem is het EFSA-onderzoek incompleet en hun oordeel daarmee waardeloos. Overigens eiste het Duitse kabinet al in 2021 dat vanaf 2024 een verbod zou gelden op glyfosaat in het land.

De herregistratie van glyfosaat blijft dus wankel in de EU, ongeacht het geluid van Adema. De onafhankelijke onderzoeken en beoordelingen van de AGG en EFSA zijn voor veel politici niet overtuigend genoeg. Daarnaast is er de publieke opinie om rekening mee te houden. Wordt het middel inderdaad niet opnieuw toegelaten, dan volgt in 2024 een uitfasering waarbij het middel niet meer mag worden verkocht en bestaande voorraden worden opgebruikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
drent 3 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10906205/kiest-adema-voor-feiten-of-emoties-bij-glyfosaat]Kiest Adema voor feiten of emoties bij glyfosaat?[/url]
met een verbod nog eerder voedselschaarste en duurdere producten voor de consument maar daar heeft de overheid lak aan
Abonnee
jk 4 Oktober 2023
Wordt dit net zo'n debacle als een paar jaar geleden met de pulsvisserij? Als meningen boven feiten gaan, dan mag de politiek wel inpakken.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 4 Oktober 2023
Eerlijk zijn over resultaten van wetenschappelijk onderzoek wat er is gedaan en nog gaande is over de eventuele schadelijke effecten van glyfosaat en van de bijbehorende Roundup Ready gewassen, leidt tot maar een nuchtere conclusie;
Totdat er schadelijke gevolgen kunnen worden aangetoond, kan de herregistratie van glyfosaat best goedgekeurd worden vooral ook omdat er vele gunstige bijverschijnselen zoals nkg-no till.
Abonnee
Ctgb 4 Oktober 2023
Als ik bij het ctgb werkte en Adema zou tegen stemmen zou ik woest zijn. Je eigen organisatie ondermijnen. En wat heeft dit voor toekomst voor gevolgen als minister zijn eigen Ctgb niet vertrouwd.
Abonnee
Jacob Jan 4 Oktober 2023
Deze mensen volgen hun eigen agenda, afgestemd met ngo's en technocraten uit Brussel waarvan niemand weet wie ze zijn waar ze vandaan komen en waarom ze er zitten.
Abonnee
gerard 4 Oktober 2023
men heeft te veel belang en welke pet heeft iemand op
maar als ze dit middel gaan verbieden, dan moet men ook zo flink zijn om producten die dit middel bevatten ook niet toe te laten
want of je nu dood gaat van dit middel uit de vs of ons land maakt dan ook niets meer uit
Abonnee
Enorm rund 4 Oktober 2023
Jacob Jan schreef:
Deze mensen volgen hun eigen agenda, afgestemd met ngo's en technocraten uit Brussel waarvan niemand weet wie ze zijn waar ze vandaan komen en waarom ze er zitten.
Interessant. heb je het nu over de voorstanders of de tegenstanders van Roundup?
Abonnee
drent 4 Oktober 2023
gerard schreef:
men heeft te veel belang en welke pet heeft iemand op
maar als ze dit middel gaan verbieden, dan moet men ook zo flink zijn om producten die dit middel bevatten ook niet toe te laten
want of je nu dood gaat van dit middel uit de vs of ons land maakt dan ook niets meer uit
precies maar dat gebeurt nu ook al, hier middelen verbieden maar wel import toestaan van producten die behandeld zijn met dat middel
Abonnee
Henk. 5 Oktober 2023
In Rusland is er geen discussie over glyfosaat. Grote bedrijven hebben opslagtanks staan van 10.000 liter glyfosaat. Als het zo doorgaat, dan moet de voedselproduktie straks komen uit Rusland.!?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox