Agrifoto

Analyse biologisch

Kwaliteit is hét onderwerp op biologische uienmarkt

11 Oktober 2023 - Jesse Torringa

Met de oogstperiode die nog niet is afgerond is het te vroeg voor de biologische aardappel- en uienmarkt om de balans op te maken. Wat wel duidelijk is, is dat veel dit seizoen af zal hangen van de kwaliteit. De handel is op zijn beurt ook nog rustig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van biologische zaaiuien is inmiddels zo goed als afgerond en dat de opbrengsten over het algemeen niet meevallen is ook niets nieuws. Toch waren er ook zeker percelen bij die wel flink zijn doorgegroeid en met weinig tarra zijn afgeleverd of nu in de bewaring liggen. Al met al ligt de opbrengst wel lager dan gemiddeld. Maar dat is slechts de ene kant van het verhaal. Een aanmerkelijk mindere kwaliteit is namelijk de andere kant. De kwaliteit is gemiddeld dit jaar ondermaats en telers en adviseurs zijn het erover eens dat veel biologische uien dit jaar minder goed bewaarbaar blijven dan anders. Een verwerker geeft al aan dat de kwaliteit van de uien die nu de sorteerder over gaan, ook minder zijn. "Van elke ton die binnenkomt is lang niet alles geschikt voor in het zakje. We houden meer over dan andere jaren".

De handel en vraag naar vrije biologische uien is momenteel zeer rustig en dat lijkt de komende periode aan te houden. De opbrengst in Duitsland is naar verwachting beter dan eerder verwacht en dat biedt minder kansen voor later dit seizoen, gelet op dat veel uien in het verleden die kant opging met de export. Momenteel staat de telersprijs wel wat onder druk voor biologische uien. De DCA-indicatieprijs voor biologische gele uien komt in week 41 uit op €44 tot €50 per 100 kilo.

Aardappelteler tankt vertrouwen
De stemming op de biologische aardappelmarkt is wat positiever dan op de uienmarkt. Wat wel overeenkomt is dat de kwaliteit ook in deze tak van de akkerbouw wat minder is dan afgelopen jaren. De verschillen zijn groot, maar aardappelen zijn over het algemeen meer misvormd en ook rot en phytophthora houden huis in bepaalde gebieden. Maar dat schrikt de teler in dit geval niet af.

Het aanbod van biologische aardappelen nam de afgelopen periode verder toe en drukt de prijzen wel wat naar beneden. Anderzijds wil de teler ook wel zakendoen met de huidige prijzen. Overigens is het ook niet gek dat bij dit huidige prijsniveau in de aflandperiode de prijs iets naar beneden zakt. Desalniettemin hebben zowel telers als handel redelijk vertrouwen in de biologische aardappelmarkt dit seizoen. Voornamelijk over de grens liggen kansen, heel anders dan verleden jaar.

De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen daalt licht en komt in week 41 uit op €53 tot €60 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden