Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische uienmarkt staat even 'on hold'

18 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De opbrengst van biologische uien matcht niet helemaal met het prijsverloop dat sinds de oogst zichtbaar is. Dat heeft vooral te maken met de vraag. De biologische aardappelmarkt daalt licht vergeleken met voorgaande week.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie puur en enkel kijkt naar het prijsverloop van biologische uien sinds het begin van de aflandperiode ziet dat de prijs onder druk staat. Dat terwijl de opbrengsten over het algemeen niet helemaal meevielen en het areaal vrijwel gelijk is gebleven dit jaar. Daarnaast zijn er zorgen over hoe de kwaliteit zich gaat ontwikkelen de komende maanden. Dat de kwaliteit gemiddeld minder is dan andere jaren valt ook nu al op bij de sorteerder.

Minder afzet
Het is op dit moment de vraag naar uien die wat stroef verloopt en de prijs wat onder druk zet. Hoewel een relatief groot deel van de biologische uien onder vaste (prijs)afspraken valt en volumes van tevoren zijn vastgelegd, valt ook op dat de afzet van deze partijen wat achterblijft. Daarnaast meldt een sorteerder dat er bij hem meer vaste afspraken over volumes zijn gemaakt die worden afgerekend op de dagprijs en minder contracten met een vaste prijs dit jaar.

Voor export van biologische uien naar Europese landen is op dit moment van het jaar ook helemaal geen ruimte, dat begint pas in de tweede helft van het bewaarseizoen. Maar vraag en aanbod moeten wel in evenwicht zijn en er heerst op dit moment wat onduidelijkheid over die balans. Vergelijken met afgelopen jaar is lastig, omdat veel biologische uien het gangbare kanaal in zijn gegaan door de hoge prijzen. Ook toen liepen de prijzen voor biologische uien wat achter op gangbaar toen deze prijzen na de jaarwisseling hard stegen.

Ondanks dat er wat druk staat op de uienmarkt blijven de prijzen ongewijzigd vergeleken met vorige week. Wel met de opmerking dat er weinig transacties bekend zijn, komt de DCA-Indicatieprijs van biologische uien uit op €44 tot €50 per 100 kilo. De fijnere maatsortering zit aan de onderkant en voor de grovere maatsortering wordt richting de €50 betaald.

Aardappelen ongewijzigd
De positieve stemming op de biologische aardappelmarkt blijft aanhouden ondanks dat de aflandperiode wel wat druk zet op de prijsvorming. Dat is ook niet gek bij het huidige prijsniveau dat behoorlijk hoog ligt. Telers willen dan ook meer handel doen deze aflandperiode dan afgelopen jaar. Dat heeft alles met het prijsniveau te maken. Inmiddels ebt de directe vraag wel een beetje weg maar de interesse, zeker voor de periode in het bewaarseizoen, blijft nadrukkelijk aanwezig.

De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen daalt licht en komt in week 42 uit op €50 tot €55 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden