Shutterstock

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

23 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Het landbouwareaal in Nederland krimpt. Dat is geen verrassing, maar het Kadaster en de Wageningen Universiteit gaan daar in het nieuwe kwartaalbericht over de grondmarkt nader op in. Agrarische grond wordt er niet goedkoper op blijkt verder uit de gegevens van het Kadaster.

De gemiddelde prijs voor agrarische grond is in het derde kwartaal gestegen naar €77.600 per hectare. Landbouwgrond is daarmee 5,4% duurder geworden ten opzichte van het tweede kwartaal en 5,7% gestegen vergeleken met de gemiddelde prijs over heel 2022. De gemiddelde prijs voor bouwland in het derde kwartaal komt uit op €89.100 per hectare en voor grasland op €69.200 per hectare. Flevoland heeft met afstand de hoogste gemiddelde grondprijs met €163.900 per hectare. Iets noordelijker, in Friesland is landbouwgrond bijna een derde van die prijs, namelijk €58.000 per hectare.

Wonen, werken en wegen
Van de grond die tussen 2012 en het eerste kwartaal van 2023 is verhandeld was 6% aangekocht voor het segment wonen, werken en infrastructuur. Dat zijn transacties van die grond waarbij de concrete functie van de grond wijzigt van agrarische naar bijvoorbeeld wonen of werken. Deze grond wordt dus onttrokken aan het landbouwareaal, al kan de termijn waarop de bestemming gewijzigd wordt natuurlijk sterk verschillen. De meeste wijzigingen van bestemming zijn in het westen en het zuiden van het land (met uitzondering van de provincie Zeeland). Procentueel gezien zit de sterkste groei van gebruikers van grond buiten de landbouw bij zonneparken. In de periode 2020 tot 2023 is het areaal zonneparken verviervoudigd van 900 naar 3.620 hectare. In 2020 was 0,03% van het landbouwareaal in gebruik voor zonne-energie en dat is in 2023 gegroeid naar 0,12%.

Het aandeel transacties van beleggers op de grondmarkt in de afgelopen tien jaar komt volgens het Kadaster en Wageningen uit op 9%. Binnen deze groep beleggers is nog een subjectie van beleggers die landbouwgrond opkopen, het perceel opsplitsen en vervolgens doorverkopen aan particulieren als zijnde 'warme grond'. Dat is echter maar een zeer beperkt areaal. In de afgelopen vijftien jaar gaat het om 2.000 hectare oftewel 0,1% van het areaal landbouwgrond. De gebieden waarin dit is gebeurd zijn geconcentreerd rond Amsterdam, Terneuzen, Almere en Groningen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Thomas 23 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10906477/wonen-werken-en-wegen-leggen-beslag-op-grond]Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond[/url]
Maar wat als de rente hoog blijft?
Abonnee
zeeuw 23 Oktober 2023
of nog hoger wordt?
Abonnee
Zuidwesten 23 Oktober 2023
Dan wordt de grond nog duurder, enige zekere samen met goud en zilver.
Abonnee
Zeewind 23 Oktober 2023
Vastgoed belegging met duurzaam rendement zo bevestigen de cijfers. Rente markt isvoor de hogere beleggingen! Het wordt tijd dat de sector met toeleverende en de verwerkende industrie/sectoren een landbouw grondbank inricht om zelf het initiatief in handen te houden. Grondeigenaren bepalen in hoge mate zelf aan wie verkocht wordt. Mn stoppers om welkeredenen danook zouden hier terecht moeten kunnen. Via de grondbank kun je vervolgens nieuwe pachters, bedrijfsschaalvergroting en nieuwe bedrijfstypen mogelijk maken! Dezestoppers in de sarme zone’s kun je opkopen voor het geïndexeerde ha bedrag en tzt via een nabetalingesclausule garantstellen voor een hoger bedrag indien een niet landbouwbestemming vereist wordt!Hiermee projectontwikkelaars op het zijspoor zetten, gemeenten en andere particuliere opkopers zonder landbouw oogmerk kort houden. Zo las ik dat bijs ASR reeds meer dan 40.000 ha onder hun regie geeft. Probleem kan zijn dat RABO een acte heeft die beperkingen oplegt in verkoop naar zo’n sector grondbank!
Abonnee
Thomas 23 Oktober 2023
Zuidwesten Vandaag 12:51 uur
Dan wordt de grond nog duurder, enige zekere samen met goud en zilver.

Let op!!
Behaalde successen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden