Agrifoto

Analyse peen

Laatste loodjes op het land, peenafzet loopt terug

15 December 2023 - Jesse Torringa - 1 reactie

De strijd in het veld om de laatste peen is ook deze week nog aan de gang. Dit zorgt weer voor wat werkvoorraad bij de spoelers. Maar waar de afzet vorige week nog prima liep, is het nu allemaal wat minder. De stemming onder de telers blijft echter goed.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is inmiddels half december; Beetje bij beetje kruipt de peenoogst richting het einde, hoewel niet alles gerooid zal worden dit jaar. Ook deze week is het weer zwoegen op het land en valt het niet mee. Dit ondanks de hogere temperatuur en in bepaalde gebieden mindere neerslag. Met de vele grond dat in de kist meekomt, wordt redelijk wat peen af land verkocht. Kiezen voor bewaring brengt immers een behoorlijk risico met zich mee. Die ruimte voor aflandverkoop is er ook, want de werkvoorraden zijn momenteel erg laag. 

Afzet versnelling lager
De vraag naar peen was de afgelopen week vrij goed. Er is tot nu toe deze maand behoorlijk wat afgezet, geven insiders aan. Dat is deels te verklaren door de vraag uit Oost-Europa. Telers daar hebben door de winterse omstandigheden nauwelijks gerooid. Hierdoor nam de vraag naar Nederlands product toe: vooral de afzet naar Polen liep in de afgelopen weken goed. Deze week is de afzet van peen echter even wat minder, maar blijven spoelers en verwerkers redelijk goed aan de gang. Dit is te verklaren doordat de oogstomstandigheden in Polen zijn verbeterd en telers de gang weer hebben. 

De werkvoorraden zijn aan de kleine kant en aanbod vanuit telers is er met deze omstandigheden ook. Wel zit er een kloof tussen de prijs die telers voor hun product willen en de prijs die geboden wordt. De stemming onder telers is doorgaans goed voor het bewaarseizoen. Rekening houdend met deze oogstomstandigheden en de schade aan percelen is het niet vreemd dat telers hoog inzetten. Vaak hapt de handel nog niet toe. Door de grote verschillen in kwaliteit lopen prijzen  behoorlijk uiteen.

De DCA-notering voor b-peen is aan de onderkant met €2 en bovenkant €1 gestegen naar €22 tot €26 per 100 kilo. Ook c-peen maakte een stap naar €21 tot €26 per 100 kilo. Uit de bewaring wordt vrijwel geen handel gedaan. Het grootste deel wat nu gerooid wordt, gaat af land weg.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden