Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

18 December 2023 - Jesse Torringa

Zetmeelproducent Royal Avebe heeft een prestatieprijs van €133,34 per ton over het boekjaar 2022/23 bekendgemaakt. Een absoluut record. Het bedrag ligt aanzienlijk hoger dan de €98,56 dat een jaar eerder werd gerealiseerd (wat toen ook een record was). Dat terwijl het groeiseizoen van 2022 vele uitdagingen kende en er ook een heel ander en moeilijker economisch klimaat heerste. Datzelfde geldt voor het lopende boekjaar, waarin het met de huidige markt een 'flinke uitdaging' wordt om de prestatieprijs te evenaren.

In een toelichting over de jaarcijfers noemt David Fousert, CEO van Royal Avebe, de prestatieprijs een erg sterk resultaat in een uitdagend jaar. "Deze prestatieprijs is een unicum in de geschiedenis van Avebe. Dat terwijl we als Avebe een zeer uitdagend jaar doormaakten. Denk aan de energiecrisis, de moeizamere afzet van producten, maar ook in de teelt door het zeer droge jaar dat leden ervaarden."

Ondanks dat keerde de coöperatie fors meer uit dan de prestatieprijs van €105, dat vorig jaar bij de publicatie van de jaarcijfers werd gecommuniceerd. Maar deze stijging was ook hard nodig, vertelt Fousert. "Uiteindelijk hebben we de gestegen kosten goed weten door te berekenen en daarnaast moesten we ook kosten drukken. Zo hebben we bijvoorbeeld afscheid genomen van enkele markten, waaronder de bulkpapiermarkt. Zo hebben we onze leden 27% meer uitgekeerd en dat is ook hard nodig om de zetmeelteelt aantrekkelijk te houden."

De netto-omzet steeg van €711 naar ruim €800 miljoen in 2022/23. Het totale volume aan geproduceerd zetmeel lag 10% lager dan in boekjaar 2021/22 en is voornamelijk te herleiden tot de droge weersomstandigheden die de opbrengsten beïnvloedden. De kwaliteit was goed en het zetmeelpercentage kwam uit op 20,17%. Dat is net iets meer dan het meerjarig gemiddelde van 20%. Het basis zetmeelpercentage waar Avebe overigens mee rekent in zijn contracten is 19%. Voor iedere extra procentpunt zetmeel wordt €6 per ton extra uitgekeerd. Eerder was dat €5. 

2023/24 vol uitdagingen
Ook het huidige boekjaar 2023/24 dat nu vier maanden onderweg is, zit vol met uitdagingen, vertelt Fousert. Het moeilijkere economische klimaat heerst nog steeds en de afzet van producten blijft onder druk staan. Wel is het marktperspectief iets verbeterd ten opzichte van eerder dit seizoen, maar verre van vergelijkbaar met hoe het eerst was. Daarnaast was het een extreem teeltseizoen en dat heeft veel invloed op de kwaliteit van aardappelen en dat laat niet alleen diepe bandensporen na in het veld, maar ook in de campagne. "Dit jaar is het ploeteren bij de telers. Het was een nat, laat en koud voorjaar en hebben ook nog een droge periode gehad gedurende het groeiseizoen. Tot slot de aanhoudende neerslag tijdens de oogst", aldus Fousert. Normaal ligt het tarrapercentage rond de 5% à 6%, nu wordt er vaak 8% tot 9% gemeten, en in extreme gevallen het dubbele daarvan. Lokaal zijn er zeer grote verschillen. 

Daarnaast zijn nog niet alle percelen gerooid en dat zal helaas ook niet meer gebeuren. "Sommige percelen of delen daarvan zijn wel opgegeven door de natte omstandigheden."  Wat voor percentage er nog in zit is moeilijk in te schatten, maar per regio varieert dat van een enkele procent tot zelfs 10%. Datzelfde geldt ook voor de Duitse regio's waar veel water viel. In andere jaren is de oogst doorgaans zo goed als achter de rug. De neerslag komt de kwaliteit ook niet ten goede en dat is een punt van zorg. Sommige partijen moeten eerder worden verwerkt dan gepland en dat zorgt ervoor dat de campagne op maximale capaciteit draait, meer dan eerder werd verwacht. De campagne draait daarom ook waarschijnlijk korter, hoewel het lastig is om een datum te noemen onder de huidige omstandigheden. Daarnaast zal dus niet alles gerooid worden en van wat er is gerooid, zal niet alles gebruikt kunnen worden. 

Uitdaging om er een plus uit te halen in 2023/24
Afgelopen zomer maakte Avebe bekend de basisprijs voor de oogst van 2023 vast te stellen op €95 per ton (bij een zetmeelpercentage van 19%), maar een duidelijke voorspelling over waar de prestatieprijs op uitkomt, is lastig te doen volgens Fousert. "Het wordt een flinke uitdaging om die plus eruit te halen op de prestatieprijs van 2022. We zijn pas vier maanden onderweg en het is opnieuw een uitdagend jaar. Maar als coöperatie moeten we de stijgende lijn doortrekken en het maximale eruit halen, net als de afgelopen jaren. Ik heb er de volste vertrouwen in dat dit gaat lukken."

De prestatieprijs is de financiële indicator die inzicht geeft in hoe Avebe presteert. Het is anders dan de bij telers bekendere basis- en campagneprijs. De basisprijs wordt aan het begin van de campagne bekendgemaakt en krijgen leden bij levering van de aardappelen. De campagneprijs is de prijs die aan het eind van de campagne wordt vastgesteld. Die lag teelt 2022/2023 op 106 euro. Daar bovenop komt nog de uitbetaling uit het coöperatief resultaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden