Shutterstock

Analyse biologisch

Kwaliteit op biologische markt is aandachtspunt

10 Januari 2024 - Jesse Torringa

Veel haast hebben biologische telers nog niet met het verkopen van tafelaardappelen, uien en peen uit de bewaring. Het is het goede vertrouwen in de markt wat daar grotendeels voor zorgt. Toch kan dat niet bij elke partij, zoals bij biologische peen waarin afgelopen natte oogst zich toont en waarvan soms nu eerder afscheid moet worden genomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is sprake van een prima stemming op de biologische markt van aardappelen, peen en uien. De afzet loopt tot op heden redelijk door, zeker die van biologische peen. Dit is ook terug te zien in de oplopende marktprijzen. Daarmee trekt biologische peen de lijn van voor de jaarwisseling verder door, waaronder Duitsland als grote belangstellende en koper. 

Toch is het niet allemaal rooskleurig. De kwaliteit van peen hield zich de afgelopen tijd nog redelijk staande in de bewaring, maar in sommige gevallen komt daar wel verandering in, zo zien telers en afnemers. Verschillende zwarte plekken worden zichtbaar op de peen. Daarmee heeft de moeizame, natte oogst zoals verwacht wel zijn invloed. Het is te vroeg om te zeggen dat de kwaliteit over de hele linie verslechtert, maar er zijn over een deel van de partijen wel zorgen.

De aanhoudende goede vraag zorgt ervoor dat er gekocht moet worden op het erf en dat leidt tot een verdere stijging van de marktprijzen. Wel is de spreiding groot. Dit heeft te maken met de transportkosten die verschillen en de mate van kwaliteit. Door de natte oogst is het netto gewicht van biologische peen in de kist lager dan andere jaren en dat leidt tot meer transport. De DCA-Indicatieprijs doet er aan de bovenkant deze week een flinke stap bij met €5 en komt uit op €40 tot €50 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. 

Kwaliteit ook bij uien een ding
Op de biologische uienmarkt is het rustiger met de afzet in vergelijking met de peen. Toch wordt er over de volumes die tot op heden zijn afgenomen niet geklaagd. Daar komt bij dat naar verwachting het totale aanbod dit seizoen beperkt zal blijven door het moeizame groeiseizoen met lagere opbrengsten tot gevolg. Waar wel een opmerking over wordt gemaakt is de tarra dit seizoen. Deze varieert sterk, maar valt soms letterlijk vies tegen. Telers zitten redelijk vast in de wedstrijd. En hoewel er veel is gecontracteerd, is het niet zo dat het helemaal stil is in de verkoop. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien stijgt licht aan de bovenkant en komt uit op €47 tot €57 per 100 kilo, waarbij de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze breedte.

De stemming op de biologische tafelaardappelmarkt is na de jaarwisseling niet veranderd ten opzichte van eerder dit bewaarseizoen. Aan belangstelling vanuit het binnenland en de bestemming export geen gebrek, welke de komende maanden moet leidden tot een toename in de afzet. Tot op heden ligt het volume wat is afgezet niet bijzonder hoog. Wel is er meer afgezet dan afgelopen seizoen het geval was, zo geeft een insider aan. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week gelijk op €50 tot €68 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschil in ras, de kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden