Agrifoto

Analyse biologisch

Juiste prijs leidt tot handel op biologische markten

7 Februari 2024 - Jesse Torringa

De biologische akkerbouwopbrengsten van 2023 vielen gemiddeld niet mee. De goede vraag uit binnen- en buitenland tot op heden, maakt dat de voorraden kleiner worden. Naast de vele vaste afspraken bij biologisch, wordt er ook vrij ingekocht. Telers zetten hierbij hoog. En dat lijkt te lonen, gezien de marktprijs de afgelopen weken licht blijft toenemen van onder andere peen en gele uien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De honger naar biologische peen blijft aanhouden. Duitsland trekt daarbij de kar door tekorten op de Duitse markt. Het totale aanbod van peen slinkt in een redelijk tempo. Het sentiment lijkt wat dat aangaat wel een beetje op het afgelopen seizoen. Ook toen ging het in korte tijd snel met het afleveren van peen, met als resultaat dat de handel zo goed als gedaan was in maart. Of dat nu ook zo zal zijn, is lastig te zeggen. De kwaliteit speelt hierin uiteraard ook een rol.

De kwaliteit loopt volgens insiders behoorlijk uiteen, van zeer mooie partijen tot partijen met veel grond en tegenvallende kwaliteit. Ook gaat de kwaliteit soms snel achteruit. Telers zitten daarom soms te dubben of ze wel of geen afscheid moeten nemen van de peen. Het voordeel van de goede vraag is dat ook de mindere partijen een plekje krijgen, tegen een lagere prijs weliswaar. De DCA-Indicatieprijs doet er deze week weer een stap bij en komt uit op €50 tot €62 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Tafelaardappelmarkt
De vraag op de biologische tafel aardappelmarkt blijft redelijk goed. Er is veel vertrouwen onder de telers en de handel. Een deel van de telers vindt de huidige prijzen aantrekkelijk genoeg en gaat over tot verkopen, zo meldt een insider. Er zijn ook telers die aangeven tot het laatst willen blijven wachten, maar met de huidige prijzen blijft dat natuurlijk een risico. Het aanbod van onder andere Egyptische aardappelen kan drukkend werken, al heeft 'lokaal' product in veel ketens de voorkeur. Wel lopen de prijzen tussen de tafelaardappelen behoorlijk uiteen. De matige en zeer grove partijen zitten rond de €55 per 100 kilo, terwijl zeer goede partijen met bepaalde rassen uitkomen op €70 á €72 per 100 kilo. Dat maakt een gemiddelde notering lastig op het moment.

Uienmarkt
Op de biologische uienmarkt liggen de prijzen die telers willen en dat sorteerders bieden steeds dichter bij elkaar. Dit leidt dan ook tot handel. Door beide partijen wordt spreekwoordelijk water bij de wijn gedaan. De afzet loopt ondertussen goed door. DIt is met name te danken aan de buitenlandse vraag die dit jaar relatief vroeg loskomt. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien stijgt deze week opnieuw en komt uit op €63 tot €80 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte. De kanttekening bij deze prijs is wel dat er weinig transacties onderliggen. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden