Shutterstock

Analyse Peen

Zeker nog geen gelopen race in de peen

9 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Stemming is en blijft een ongrijpbaar iets. Een paar weken terug blaakten telers van vertrouwen, maar die positieve verwachtingen hebben een deukje opgelopen. Voor op de lange termijn kan er zeker nog wat moois in het verschiet liggen, maar voor de directe verkoop is de peenmarkt stug.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar gespoeld product is niet om over naar huis te schrijven. En als er dan ook nog eens relatief veel peen vanwege kwaliteitsproblemen weg moet, wordt de stemming er niet beter op. Verschillende spoelers geven aan voldoende werkvoorraad te hebben en zijn voorzichtig met bijkopen. Om de vraag naar eindproduct verder op gang te brengen wordt er her en der wat gedaan met de prijs voor gespoeld product.

In januari is er een paar keer een behoorlijke prijsstap naar boven gezet. Dat is volgens sommige handelaren net iets te hard gegaan om de vraag goed in de benen te houden. Bij relatief hoge prijzen hebben de buitenlandse kopers eerder de neiging nog eens verder te kijken. Er worden wat proefcontainers uit Egypte gehaald, maar dat zijn zeker niet de hoeveelheden die de Nederlandse markt uit het lood slaan. Spannender wordt het verloop van het groeiseizoen in Spanje. Vorig jaar is de teelt van vroege peen daar deels mislukt. Dit seizoen verloopt tot nog toe een stuk beter voor de Spaanse telers volgens verschillende bronnen.

Kwaliteit schept kansen
Wat niet in het voordeel voor de Nederlandse telers werkt, is dat er meer grond dan anders in de kisten zit, waardoor ze zwaarder zijn en transport richting spoeler duurder is. Ook moet er soms een rotte peen of peen met vlekken uitgeraapt worden. Vooral de zwarte vlekken is iets waar sommige spoelers zich zorgen over maken. Dat in namelijk al vroeg in het seizoen, zeker als je bedenkt dat gemiddeld een maand later gerooid is.

Voor telers die geen kwaliteitsproblemen in de peen hebben, ziet de markt er veel positiever uit. Door de natte herfst is al de nodige peen 'verongelukt' en de problemen die nu voorbij komen zijn daar deels ook gevolg van. Al met al wordt de voorraad goede peen die voor later in het seizoen beschikbaar is er niet groter op. Tel daarbij op dat verwerkers minder peen in de boeken hebben staan dan andere jaren en de markt kan ook weer zo omkeren.

De DCA Notering voor peen heeft een stapje terug gedaan deze week. De prijs voor zowel b- als c-peen komt deze week uit op €36 tot €42 per 100 kilo. Veel handel wordt er alleen niet gedaan. Onder de €40 koop je overigens ook niet de partijen die nog maanden te bewaren zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden