Shutterstock

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

26 Februari 2024 - Niels van der Boom

Investeringsfondsen in de Verenigde Staten pompen een recordhoeveelheid dollars in landbouwgrond. Ze zijn op zoek naar stabiele beleggingsmogelijkheden en grond biedt die bij uitstek. In minder dan tien jaar tijd is de waarde meer dan verdubbeld.

Volgens cijfers van de NCREIF – de Amerikaanse organisatie die onder andere cijfers bijhoudt over vastgoedinvesteringen in het land – hebben investeringsfondsen en private investeerders tot en met 2023 in totaal $16,6 miljard geïnvesteerd in landbouwgrond. Omgerekend is dat €15,3 miljard. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2020, toen investeerders $7,4 miljard in landbouwgrond hadden zitten, schrijft de FT.

Tot 3% in handen van investeerder
De positie van investeerders is significant wie naar de dollars kijkt. In absolute cijfers ligt dat anders. Volgens het USDA is tussen de 1% en 3% van alle Amerikaanse landbouwgrond nu in hun handen. Meer dan 95% van alle grond is nog steeds in handen van familiebedrijven. De totale grondmarkt in de VS is goed voor $3,4 biljoen dollar.

Investeerders die op tijd zijn ingestapt, hebben een flink rendement op hun belegging gezien. In 2023 bedroeg de gemiddelde grondprijs $5.460 per acre (omgerekend €12.434 per hectare). Dat was in 2006 nog de helft. Wie dus op tijd heeft ingestapt zag zijn belegging flink in waarde toenemen.

Akkerbouw populair
Volgens beleggingsspecialisten is het niet zo gek dat met name investeringsfondsen miljarden in de sector pompen. Het is inflatiebestendig, waardevast en de rendementen zijn uitstekend. Alles is gebouwd op de schaarste aan landbouwgrond, die door de toenemende bevolking wereldwijd alleen maar toeneemt. Vooral akkerbouwgrond is populair bij de fondsen. In de VS wordt daar tarwe, maïs en soja op geteeld. Ook de beschikbaarheid van water is belangrijk.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn fondsen al bezig om hun portfolio te diversifiëren. Deels om onafhankelijker te zijn van de vastgoedmarkt die wel aan schommelingen onderhevig is. Landbouwgrond wordt daar niet onder geschaard. Ook private investeerders zijn die kant op bewogen.

162 miljoen hectare
Investeringsspecialisten denken niet dat de investeringen in landbouwgrond snel afnemen in de VS en Canada. Net als in Europa is de agrarische sector vergrijsd. De gemiddelde Amerikaanse boer is 58 jaar oud. Dit betekent dat in de komende tien jaar 162 miljoen hectare landbouwgrond van eigenaar kan en gaat wisselen. Daar springen de investeerders graag op in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Nieuws Grond

Natura 2000 laat grondprijs tot een derde dalen

Grondcast met Cor Pierik

'Honger naar agrarische grond groter dan ooit'

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden