Grondgebruik

akkerbouw grond Engeland UK graan - agri

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Het Britse landbouwministerie limiteert dit jaar de hoeveelheid landbouwgrond die boeren braak mogen leggen om in aanmerking te komen voor aanvullende landbouwsubsidies. Daarmee moet voorkomen worden dat de voedselproductie te ver achteruitgaat, zo heeft het ministerie bekendgemaakt. Sinds de Brexit hebben boeren in Engeland, Schotland en Wales keuze uit een nieuw subsidieprogramma dat vooral gericht is op natuurbehoud en ontwikkeling.
26 Maart 2024
akkerbouw grond voorjaar perceel

Nieuws Grond

Positie landbouwgrond bij gemeentes opvallend hoog

Gemeentes in het zuiden van Nederland bezitten opvallend veel landbouwgrond, zo blijkt uit een data-analyse van de WUR. Overheden hebben gezamenlijk 10% van alle landbouwgrond in handen, waarbij het vooral de gemeentes in Zuid-Nederland zijn die soms tot wel de helft van alle landbouwgrond binnen hun grenzen in eigendom hebben.
25 Maart 2024
weide koeien weidegang

Achtergrond Grond

Oprukkende bebouwing slokt landbouwareaal op

Niet de ontwikkeling van natuur, maar de 'verpaarding' en 'vertuining' leggen een steeds groter beslag op agrarische grond, zo was een veel besproken onderwerp afgelopen tijd in Vlaanderen. Circa 15% van de landbouwgrond wordt volgens het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)  niet als zodanig gebruikt, zo blijkt uit de laatste publicatie die dateert uit 2015. In Nederland is de situatie waarschijnlijk niet veel anders. 
29 Februari 2024
koeien Verenigde Staten

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Investeringsfondsen in de Verenigde Staten pompen een recordhoeveelheid dollars in landbouwgrond. Ze zijn op zoek naar stabiele beleggingsmogelijkheden en grond biedt die bij uitstek. In minder dan tien jaar tijd is de waarde meer dan verdubbeld.
26 Februari 2024
melkveebedrijf koeien belgie

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Net als in ons land is de pachtwet in Vlaanderen een heet hangijzer. Bijna tien jaar lang werd gewerkt aan het vernieuwen van de 35 jaar oude pachtwet. Die nieuwe wet stelt de jonge boer centraal ten koste van lang zittende pachters. Dat kan niet op de steun van alle belangenbehartigers in Vlaanderen rekenen.
20 December 2023
koeien natuur

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bij het uitgeven van gronden in geliberaliseerde pacht selecteert Staatsbosbeheer niet alleen op de hoogste bieder. In de nieuwe toewijzingsprocedure laat Staatsbosbeheer het onderdeel 'kwaliteit' zwaar meewegen, zo valt op te maken uit de brochures bij de inschrijvingsronde op pachtgrond.nu. Boeren die meedoen aan natuurinclusieve landbouw (NIL) hebben een streepje voor.
14 December 2023
Eelco Terpstra

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) probeert de komende jaren zijn grondportefeuille - van 41.000 hectare landbouwgrond - flexibeler in te zetten en uit te breiden. Dat vertelt Eelco Terpstra, hoofd sectie agrarisch gebruik, in een nieuwe aflevering van de Grondcast.
25 Juli 2023
Grondcast

Grondcast Johan Huijbregts

'Invloed overheid op de grondmarkt wordt sterker'

De overheid heeft veel invloed op de agrarische grondmarkt. Dat was altijd al zo, maar de overheid komt wel steeds dichterbij en manifesteert zich veel nadrukkelijker dan vroeger. Dit signaleert makelaar Johan Huijbregts in de podcast Grondcast, waarin hij spreekt met Boerenbusiness-presentator Klaas van der Horst.
15 Juni 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden