Grondgebruik

Eelco Terpstra

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) probeert de komende jaren zijn grondportefeuille - van 41.000 hectare landbouwgrond - flexibeler in te zetten en uit te breiden. Dat vertelt Eelco Terpstra, hoofd sectie agrarisch gebruik, in een nieuwe aflevering van de Grondcast.
25 Juli 2023
Grondcast

Grondcast Johan Huijbregts

'Invloed overheid op de grondmarkt wordt sterker'

De overheid heeft veel invloed op de agrarische grondmarkt. Dat was altijd al zo, maar de overheid komt wel steeds dichterbij en manifesteert zich veel nadrukkelijker dan vroeger. Dit signaleert makelaar Johan Huijbregts in de podcast Grondcast, waarin hij spreekt met Boerenbusiness-presentator Klaas van der Horst.
15 Juni 2023
stikstof natuur Overijssel

Nieuws Grond

Natura 2000 laat grondprijs tot een derde dalen

Ligt landbouwgrond binnen een Natura 2000-gebied, dan heeft dat een grote impact op de grondprijs. De waarde ligt gemiddeld een derde lager dan wat gemiddeld is. Tot 2,5 kilometer afstand neemt die invloed wel snel af. Het waarde drukkende effect is dan nog maximaal 5%, zo becijferen onderzoekers van de WUR samen met het Kadaster.
16 Mei 2023
Grondcast

Grondcast met Cor Pierik

'Honger naar agrarische grond groter dan ooit'

Jaarlijks verdwijnt er 5.000 tot 7.000 hectare agrarische grond in Nederland. In deze tijd is de honger naar agrarische grond echter groter dan ooit, vertelt Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS, in de eerste editie van de Grondcast. In deze podcastserie brengen we de ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt in kaart. Pierik schetst de grondmarkt in historisch perspectief. Hij pleit daarbij voor een centrale regie in de ruimtelijke ordening.
18 April 2023
grond zonnepanelen gras melkveebedrijf koeien

Nieuws Grond

Rijk onderzoekt eerste recht koop landbouwgrond

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een eerste recht van koop (voorkeursrecht) te vestigen op landbouwgrond. Mogelijk als onderdeel van een stikstofreductieplan, maar dit is niet geheel helder.
16 Januari 2023
grond erf

Nieuws Grond

Grondprijs naar 550.000 euro door dubieuze handel

Het opknippen van percelen landbouwgrond en ver boven de marktprijs doorverkopen aan nietsvermoedende particulieren doorverkopen, is geen nieuw fenomeen. RTL Nieuws en het Kadaster zochten uit om hoeveel grond het precies gaat. Tienduizenden beleggers blijken erbij betrokken.
9 Januari 2023
luchtfoto

Opinie Marianne Adema

Kavelruil en vrijstelling van overdrachtsbelasting

Menig agrarisch ondernemer heeft bij de overdracht van onroerend goed te maken met overdrachtsbelasting. Een forse kostenpost, zodat het interessant kan zijn om te bekijken of er gebruik kan worden gemaakt van een vrijstelling. Een aantrekkelijk instrument om overdrachtsbelasting te besparen, is de kavelruilvrijstelling.
27 September 2022
grond herfst

Nieuws Grond

Landbouw leverde in 17 jaar 91.000 hectare in

In de periode tussen 2000 en 2017 heeft in totaal 100.000 hectare grond een andere bestemming gekregen in Nederland. Verreweg het grootste gedeelte – 91.000 hectare – is landbouwgrond. De meeste van deze grond heeft als bestemming bebouwd terrein gekregen voor huizenbouw of industrie.
23 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox