Bayer CropScience

Aangeboden door Bayer CropScience

'Onkruidbestrijding in bieten was laat maar goed'

28 Februari 2024

"Na de zeer late en koude start waren er wel wat zorgen over het groeiverloop van de bieten. Maar uiteindelijk is het toch nog aardig goed gekomen", zegt akkerbouwer Jan Knook uit Willemstad (Noord-Brabant). Ook het resultaat van de late onkruidbestrijding viel hem uiteindelijk mee. "Op één perceel ben ik er nog een keer met de schoffel doorheen geweest om wat melde te verwijderen, maar dat was het dan ook wel."

"Het jaar is weer helemaal anders verlopen dan dat we gewend waren. Dat geldt voor de aardappelen en de uien, maar zeker ook voor de suikerbieten", zo opent Jan Knook het gesprek. Samen met adviseur Kunard Strootman van gewasbeschermingsmiddelenhandel Theunisse blikt hij terug op het bijzondere groeiseizoen 2023, dat laat en koud van start ging en ook nog eens zeer nat eindigde. "Gelukkig hebben we de laatste aardappelen op 10 oktober eruit kunnen halen. Dat was net voordat het ging regenen en niet meer ophield. De bieten hebben we begin november gerooid op een dag dat het net even droog was. We hebben er wel een overlaadwagen bij geregeld, om het land een beetje netjes te houden", zo blikt de akkerbouwer terug.

Met bijna 15,5 ton suiker per hectare pakte de opbrengst 'boven verwachting' goed uit. Dat Knook daarmee ook ruim boven het gebiedsgemiddelde zit, is volgens hem vooral te danken aan de ruime vruchtwisseling die hij voor de (4 hectare) bieten aan kan houden. Om die reden hoeft hij ook niet voor Rhizoctonia- en BCA-resistente rassen te kiezen, waardoor de opbrengstpotentie ook net weer iets hoger ligt.

Jan Knook (links) heeft samen met zijn zoon Dennis een akkerbouwbedrijf in Willemstad (Noord-Brabant). Op circa 60 hectare rivierklei verbouwt hij consumptie-aardappelen (inclusief pootgoed voor eigen vermeerdering), suiker- en voederbieten, plant- en zaaiuien, wintertarwe, wintergerst, graszaad, sperziebonen, veldbonen en maïs. Kunard Strootman is adviseur akkerbouw bij gewasbeschermingsmiddelenhandel Theunisse BV.

Bieten laat gezaaid
Hoewel de afloop van het seizoen goed is geweest, is Knook het koude en late voorjaar nog niet vergeten. "Onze bieten hebben we pas op 22 april kunnen zaaien. De grond was toen amper bekwaam, maar we hebben toch maar doorgezet. Om de verwachte lagere veldopkomst te compenseren hebben we de bieten op 18 in plaats van 20 centimeter gezaaid. Hoewel we tot ver in mei hebben moeten wachten op de eerste blaadjes, is de groei er toch nog goed ingekomen. Eind juni kon je nauwelijks meer iets van de achterstand zien."

Strootman herinnert zich vooral de enorm lange zaaiperiode. "De eerste bieten zijn hier al eind februari gezaaid en de laatste pas in de tweede week van mei. Daar zit meer dan twee maanden tussen! Die hele vroege zaai is uiteindelijk wel lonend geweest. Tot begin mei hadden die plantjes echt alle kleuren van de regenboog, maar daarna werden het ook de beste bieten."

Onkruidbestrijding goed verlopen
De onkruidbestrijding is ondanks alle vertraging redelijk goed verlopen. Knook vertelt dat de bodemherbicide die enkele dagen na zaaien is toegepast weliswaar niet denderend heeft gewerkt, maar dat deze wel voor de nodige opschoning heeft gezorgd. Rond half mei is de eerste keer met een combinatie van Goltix® (0,75 l/ha) + Betanal Tandem (1 l/ha) + Safari® DuoActive (100 gr/ha) gespoten, waarbij ook meteen Batavia (0,45/l/ha) is bijgevoegd tegen luizen. De tweede bespuiting - in de eerste week van juni – werd weer met Goltix, Betanal Tandem en Safari DuoActive uitgevoerd, alleen nu met een iets hogere dosering Goltix (1 l/ha). Volgens beide mannen heeft deze combinatie prima werk afgeleverd en was er nadien maar heel weinig handwerk nodig. "Op één perceel ben ik er nog een keer met de schoffel doorheen geweest om wat melde te verwijderen, maar dat was het dan ook wel", aldus Knook.

BOGT of Betanal Tandem?
Volgens Strootman was melde veruit de 'lastigste klant' het afgelopen seizoen. "Vooral op percelen waar met iets lagere doseringen is gewerkt of waar onder minder gunstige omstandigheden is gespoten, zagen we meer melde overblijven. Maar ook andere onkruiden als zwaluwtong, kamille, kruiskruid en varkensgras zijn daardoor her en der wat blijven staan." In dit kader wijst de adviseur ook graag nog even op het verschil tussen Betanal Tandem en het werken met losse componenten (BOGT). "In Betanal Tandem zijn de werkzame stoffen en fenmedifam en ethofumesaat in precies de goede verhouding samengevoegd. Omdat Betanal Tandem per liter 25% meer fenmedifam (190 g/l) bevat dan het losse component (160 g/l), is Betanal Tandem net iets sterker en ook wat scherper op moeilijke onkruiden als melde en zwaluwtong. Bovendien is de standaarddosering een liter per hectare, waardoor kun je je nauwelijks vergissen. Voor BOGT zullen je de middelen zelf in de juiste verhouding samen moeten voegen. Dat vereist toch altijd weer wat extra moeite en oplettendheid. Bovendien hoef je dit voor het geld niet te doen: Betanal Tandem is niet of nauwelijks duurder dan BOGT."

Zekerheid en gemak
Knook kiest al jaren voor het gemak en de zekerheid van Betanal Tandem. "Vaak combineren we meerdere middelen in één tank en moet je je kop er sowieso al goed bijhouden. Met een liter Betanal Tandem kun je je nauwelijks vergissen; dat zie ik echt wel als een belangrijke plus." Tenslotte stipt Strootman nog even aan dat de minimale spuitinterval van Betanal Tandem maar vijf dagen is tegen zeven dagen voor de losse BOGT-componenten. "Zeker in jaren waarin de bieten in één keer heel hard gaan groeien, zoals ook afgelopen seizoen, is het toch wel handig dat je daar niet mee in de fout kunt gaan."

Goltix® is een geregistreerd handelsmerk van ADAMA
Safari® DuoActive is een geregistreerd handelsmerk van FMC

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden