Peen

peen

Analyse Peen

Langzaam maar zeker wordt de strijd gestreden

Het is een hele strijd, maar beetje bij beetje komt de peen uit de grond. Tot veel aanbod leidt dat overigens nog niet direct. Deze week is er wel wat meer vraag naar gespoelde peen en dat zorgt voor reuring ondanks dat er weinig op de boer wordt gekocht.
Vrijdag 12:46 uur
peen peenoogst

Analyse Peen

Tussen de buien door toch weer wat peen geoogst

Een kleine pauze van een paar dagen tussen de buien door maakt dat de rooier weer even uit de schuur kon. Voor drukte in de handel zorgt dat overigens niet. Telers vragen best geld voor de peen, maar lang niet alle afnemers willen daar in mee.
24 November 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Weinig rooibare dagen peen zetten de toon in handel

Het is nat. Dat is geen nieuws, maar dat blijft wel het gesprek van de dag in peentelend en akkerbouwend Nederland. Op een spaarzame droge dag als vandaag (vrijdag 17 november) is het dan ook gelijk alle hens aan dek.
17 November 2023
nat bodem

Analyse Peen

Oogst bewaarpeen tot op heden: nat, natter, natst

Droge dagen zijn een zeldzaamheid deze herfst. Daar komt als we de weerberichten mogen geloven de komende week nog geen verandering in. Voor zowel telers als spoelers is deze herfst een hele beproeving.
10 November 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Regen druppelt langzaam door in de peenmarkt

Het weer is ook op de peenmarkt het gesprek van de dag. In tegenstelling tot aardappelen is met het rooien van bewaarpeen nog maar net een beginnetje gemaakt. En als de weerberichten uitkomen dan duurt het nog wel even voor er slagen gemaakt kunnen worden.
3 November 2023
regen nat

Analyse Akkerbouw

Seizoen 2023 eindigt zoals het begon: veel te nat

De natte start van het huidige groeiseizoen krijgt in de herfstmaanden een vervolg in dezelfde stijl. Na een uiterst natte oktober begint november ook op deze voet. Dat knelt bij de oogst van aardappelen, die nog lang niet overal achter de planken zitten. De peen- en witlofoogst moet nog praktisch helemaal gebeuren. Het werkplezier is er voor de meeste akkerbouwers wel even af en de stemming wordt er niet positiever op.
3 November 2023
peen

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen hoop en vrees door de regen

Nat weer en nauwelijks een paar droge dagen achter elkaar. Het lijkt wel of we de zomer nog eens dunnetjes over aan het doen zijn met dit verschil dat we bijna in november zitten. Door het gebrek aan werkbare dagen worden spelers in de peensector voor het blok gezet.
27 Oktober 2023
peen

Analyse Peen

Wie gaat bewegen op de peenmarkt?

Het valt niet mee om kopers en verkopers tot elkaar te brengen in de peenhandel. Spoelers zijn voorzichtig met het vastleggen van peen af land terwijl telers voet bij stuk houden qua prijs. Hoe krijg je twee stugge partijen toch bij elkaar?
20 Oktober 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Regen zorgt voor wat reuring op de peenmarkt

De verwachtingen van telers en spoelers liggen wat uit elkaar op de peenmarkt. Dat is op zich niet nieuw, maar met de regen van de laatste dagen wordt dat weer eens extra duidelijk. Bijster druk is het overigens niet in de peenhandel.
13 Oktober 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Telers en spoelers van peen willen beiden niet toegeven

Het is weleens drukker geweest in de peenhandel kunnen we stellen. Telers willen niet zakken en handel en spoelers vinden het allemaal al snel te duur. De noodzaak om te kopen of verkopen ontbreekt aan beide kanten, dus zit je met een markt waar in de praktijk niet heel veel gebeurt.
6 Oktober 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Telers vast in het zadel op de peenmarkt

De export van peen loopt maar matig en dat wakkert de kooplust onder spoelers bepaald niet aan. Telers zitten echter vast in de wedstrijd en willen nauwelijks bewegen op de prijs. Het resultaat is een stroeve markt.
29 September 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Het blijft stroef gaan op de peenmarkt

Het kabbelt een beetje voort op de peenmarkt. Er is relatief weinig handel en zowel teler als spoeler kijken de kat uit de boom. Kwaliteit is wel een punt van aandacht bij de vroege peen die nu nog vast staat.
22 September 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Bodem in de peenmarkt lijkt zich te vormen

Beperkte vraag en telers die niet koste wat het kost peen willen rooien. Dat zorgt op het moment voor een markt die lastig te duiden is. Het vaste werk loopt gewoon goed door bij de meeste spoelers, maar daar houdt het ook wel een heel eind op. Zowel voor telers als spoelers moeten de krenten in de pap nog komen.
15 September 2023
peenoogst

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Vroeg in het peenseizoen kunnen we het niet noemen, maar voor het rooien van peen voor de bewaring zijn we nog een paar weken te vroeg. En dat is ook gelijk het manco in de peenhandel. De markt valt nu even tussen wal en schip.
8 September 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Kwaliteit staat centraal op stroeve peenmarkt

Een relatief goed groeiseizoen en een soepele markt gaan in de peenwereld op het moment niet hand in hand. De vraag zou iets beter en breder moeten zijn om de stemming er wat beter in te krijgen.
1 September 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

De vraag naar peen wil er nog niet lekker inkomen. Sommige spoelers kunnen zich daar vrij makkelijk bij neerleggen en wachten gewoon even af. Ander proberen juist van alles en nog wat om die vraag maar aan te slingeren. En de teler? Die staat erbij en kijkt er naar zou je haast zeggen.
25 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox