Beroep tegen miljoenenboete

ACM: Telers zilveruitjes maakten wel afspraken

26 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijft erbij dat vijf telers van zilveruitjes jarenlang afspraken hebben gemaakt om de prijzen hoog te houden. Dat schrijft Omroep Flevoland na afloop van het beroep dinsdag in Rotterdam dat de telers aanspanden tegen de miljoenenboete die hen vorig jaar werd opgelegd.

Vijf telers en verwerkers van zilveruitjes kregen vorig jaar een boete van samen 9 miljoen euro opgelegd van de Autoriteit Consument en Markt. Ze zouden afspraken hebben gemaakt over het telen en de prijzen van de uitjes. 

Volgens de ACM kost een potje uien maar enkele dubbeltjes, maar hebben de telers met een Europese omzet van 160 miljoen euro alle belang bij afspraken. Die maakten ze onder meer door uit te wisselen tegen welke prijzen ze met leveranciers onderhandelden. Ook werd overeengekomen hoeveel uitjes er werden gezaaid en geoogst, zo meldt Omroep Flevoland die de zaak volgde.

De telers ontkennen niet dat er afspraken zijn gemaakt, maar die waren bedoeld om overschotten of tekorten in de productie te voorkomen. Ze bestrijden dat ze op gewin uit zijn geweest. De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden