Hoop op GLB

Vrees voor einde steun benutbare natuur

2 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het ministerie van Economische Zaken dreigt haar betrokkenheid bij functionele agrobiodiversiteit (FAB) te stoppen. De koepelorganisatie van agrarische natuurverenigingen Veelzijdig Boerenland is bang dat dat het einde betekent van de steun aan benutbare natuur. 

Momenteel werken vele honderden boeren aan deze vorm van ´benutbare natuur´ waarmee ze hun bedrijfsvoering milieuvriendelijker maken, maar Veelzijdig Boerenland vreest dat er een einde aan de FAB komt nu de regeling voor akkerranden wordt beëindigd. ´De overheid heeft 6 miljoen euro geïnvesteerd in een systeem waarin landelijk honderden akkerbouwers hun insecticidengebruik verminderen dankzij nuttige biodiversiteit uit bloeiende akkerranden. Dat kind wordt nu met het badwater weggegooid´, aldus Dave Dirks van Veelzijdig Boerenland

Volgens Dirks wil het ministerie van Economische Zaken milieudiensten in het agrarisch natuurbeheer integreren, ze willen duurzame gewasbescherming en ze willen de bijen helpen. ´Toch dreigt het werk dat akkerbouwers hierin steken in een vacuüm te verzanden. Maatschappelijke steun is onmisbaar, omdat duurzame bedrijfsvoering in de akkerbouw zich nauwelijks op andere manieren terug verdient.´ 

Bloeiend Bedrijf (het samenwerkingsverband van honderden akkerbouwers die werken aan een verduurzaming van hun gewasbescherming) is voor akkerbouwers de opmaat naar een nieuwe manier van denken en werken stelt hij. ´Akkerbouwers komen weer van de trekker af, leren weer kijken naar hun gewas en passen bewuster gewasbescherming toe´, aldus Dirks. 

De hoop is nu gevestigd op de invulling van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
reitsma 8 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/item/10840012/Vrees-voor-einde-steun-benutbare-natuur]Vrees voor einde steun benutbare natuur[/url]
alle vernieuwende ontwikkelingen worden door deze overheid te niet gedaan; de bevolking heeft steeds minder iets in het algemeen te zeggen over het natuurbeleid: dit is verschoven naar de ouderwetse akkerbouwers en boeren; in feite neemt ook de inhoud van wat het betekent "nederlander" te zijn af; het enige wat geldt is: wat levert eea op voor de agrariërs en de zorg in het algemeen voor biodiversiteit is een onder geschoven kindje; zeer trieste ontwikkelingen!!

E.Reitsma
roteregflevoklei 8 December 2013
Goede zaak van de overheid kappen met die natuurclusterclubjes, als je op een verkeerde locatie boert kun je niet eens deelnemen, leve de 5% vergroening heb je tenminste zelf keus of je meedoet ofwel gelijke monniken gelijke hoofddeksels.
groene rakker.. 8 December 2013
Helemaal met eens rotordinges.

Ik beboer 78HA ook heb ik 6ha natuur in bezit riet water weiland e.d.
Ik vraag principieel geen enkele subsidie aan omdat ik het allemaal onzin vind.
ik gebruik jaarlijks 15liter benzine(kettingzaag) en rijd soms een keer met de weiland bloter door mijn "hobby" ik heb op dat moment een grotere glimlach op mijn gezicht dan dat ik dit afgelopen juli mijn 12HA frieslanders aan het rooien was voor 29ct.

wat ik bedoel is, Waarom wil ik een zak centen krijgen voor iets wat niets kost en nooit een landbouw waarde gaat krijgen.? plezier is wat ik er voor terug krijg en in de winter een mooie fazanten haan of 2 voor heen ook een paar kilo paling maar dat mag nu niet meer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden