Grovere maat

VTA schat 6 procent hogere uienproductie

22 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) gaat ervan uit dat uienproductie 2014 ruim 6 procent boven de oogst van vorig jaar komt te liggen. Zij baseert dat op de proefrooiingen die de vereniging in september onder haar leden hield.

De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 59 ton per hectare. Dit is 3,5 procent hoger dan de hectareopbrengst van vorig jaar. De grofte van de uien komt op 53 procent en is behoorlijk hoger dan vorig jaar.
De kwaliteit van de uien die tot nu toe zijn geoogst is volgens VTA goed te noemen. Met een groei van het areaal zaaiuien van ruim 3 procent ten opzichte van 2013 en een gemiddelde opbrengst per hectare van 59 ton zal de totale productie naar verwachting ruim 6 procent groter zijn dan vorig jaar.

VTA organiseerde deze maand onder haar leden een proefrooiing uien volgens een vastgesteld protocol. Om een goede vaststelling te krijgen van wat wordt geoogst voeren de leden deze proefrooiing veelal uit na het rooien van de uien. Deze opbrengstmeting wordt dus niet in een vaste week uitgevoerd, maar er wordt gekeken naar het moment dat telers een aanvang maken met oogsten en inschuren. Om te komen tot een vertaling van de monsters naar een opbrengst in tonnen per hectare, past VTA een vaste aftrekpost toe van 15 procent voor spuitsporen, kopakkers, etc.

vta uien sept14.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Heico 22 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/item/10858979/VTA-schat-6-procent-hogere-uienproductie]VTA schat 6 procent hogere uienproductie[/url]
Klopt geen meter van volgens mij, tis eerder minder!!
bram 22 September 2014
Heico schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/item/10858979/VTA-schat-6-procent-hogere-uienproductie]VTA schat 6 procent hogere uienproductie[/url]
Klopt geen meter van volgens mij, tis eerder minder!!


Dit klopt met de verwachtingen. Een oogst die landelijk iets beter is dan vorig jaar, maar niet heeft gebracht wat men gedacht had.
Er werd een topoogst verwacht, en dat is het gelukkig niet geworden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden