Ook de exportcijfers van week 7 (14.081 ton) trekken de lijn van minder afzet door. Het voorlopige weekexportcijfer is het laagste sinds 2007, dat gemiddeld op 19.635 ton uitkomt. In dat speelveld (van minder afzet van uien) beweegt zich de Nederlandse uienmarkt. Over de afzet van uien zijn vriend en vijand het eens dat het gewenst is dat het exportvolume naar een hoger niveau zou moeten worden getild. Het is echter lastig om die wens stante pede uit te laten komen, doordat er mondiaal sprake is van een te beperkte vraag naar uien.
Insiders merken echter op dat er ook niet te dramatisch moet worden gedaan over de exportcijfers. Week 7 staat bij de uiensorteerder in de boeken als wel een heel magere exportweek (de slechtste van dit seizoen tot nu toe), de daaropvolgende weken lijken op dat punt toch enige verbetering te laten zien. Dat zou dan betekenen dat de exportcijfers van week 8 en volgende boven het niveau van week 7 moeten kunnen uitkomen.
Gekeken naar de prijsontwikkeling van uien, is het voor verwerkers geen eenvoudige opgave om aan uien te komen. De bovenkant van de transactielijsten werd deze week gevormd door een transactie van 9,00 euro per 100 kg dat betaald is voor supergrove uien geschikt voor de kleinverpakking. Dat zet de stip op de horizon waar telers op aan koersen. Op de transactielijst van Holland Onions Association (HOA) was in week 9 de gemiddelde inkoopprijs 7,30 euro per 100 kg op basis van ruim 8.600 ton verhandelde uien.
Het zijn kleine stapjes die de gele zaaiuiennotering in Goes zet, maar ook deze week werkt de uiennotering zich langzaam naar boven. Let daarbij op dat het tot nu toe alleen de 60% grof sortering betreft. De afzet van fijne uien blijft nog steeds een hele uitdaging. Ook in Middenmeer is een vergelijkbaar beeld zichtbaar. Echter de notering in Emmeloord stagneerde en bracht ook de stemming weer terug naar rustig. Het lijkt erop dat de rek er even uit is.
Binnen Europa is Groot Brittannië een opvallende afnemer. Het afgelopen seizoen was de Engelse afname tot en met week 7 ruim 62.200 ton. Dit jaar staat de teller op ruim 88.300 ton, een stijging van 26.100 ton (+42%). In het Verre Oosten is Maleisië met ruim 45.200 ton ook een afnemer die er mag zijn. Het afgelopen jaar stond deze teller op ruim 38.500 ton (6.700 ton lager / -15%).
De minder regelmatige leveringen van uien aan landen op het Afrikaanse continent maakt dat sorteerders de fijne maten aan het oppotten zijn. Wanneer de vraag zich wel aandient, dan is het voor Nederlandse sorteerders dringen geblazen om gunning van de orders, met als gevolg dat de middels voor amper de kostprijs moeten worden weggedraaid. De marge moet gehaald worden uit het vermarkten van de grove uienmaten. Per saldo zijn de sorteerders onzekerder over de afloop van het uienseizoen dan de teler met vrije uien.