Partijen achter de schuur

Uitzichtloze situatie voor uien en peen

7 Juni 2017 - Niels van der Boom - 18 reacties

Akkerbouwers die nog peen of uien in bewaring hebben zitten, kijken uit op een uiterst grimmige situatie. Vooral de handel in wortelen is bedroevend slecht. Afnemers moeten worden gezocht in de veehouderij. Voor uien zijn meer kopers, al zit er voor de teler geen saldo in. Het is zaak de schuur leeg te krijgen.

Daar waar de uienmarkt enkele oplevingen kende, hebben telers van bewaarpeen een desastreus seizoensverloop achter de rug. Beursprijzen kwamen op hun top niet veel hoger dan 10 euro. Handelaren kunnen de oorzaken zo oplepelen: Rusland op slot, geen vraag uit Polen, de Duitse strategie van eigen peen eerst en een alsmaar groeiend areaal. Het is een regelrecht doemscenario voor de teler.

Wie geen extra kosten wil maken, stort zijn peen achter de schuur

Peen achter de schuur
Voor telers die nog kisten met peen hebben zitten, en dat zijn er behoorlijk wat, is het zaak van hun product af te komen. Krenten in de pap worden gezocht. Partijen met een goede kwaliteit gaan mondjesmaat richting Polen, of elders in het Oostblok. Is de kwaliteit er niet, dan is het de vraag of de teler kosten wil maken voor het spoelen. Zo’n 10 euro per kist. De peen gaat het veevoer in, of naar de biovergister. Wie geen extra kosten wil maken stort zijn product "achter de schuur".

Gissen naar cijfers
Hoeveel ton uien of kisten peen er nog in Nederlandse bewaarschuren en koelcellen zitten, durven commissionairs en handelaren nauwelijks uitspraak over te doen. Voor de peen worden cijfers genoemd die tussen de 40.000 en 60.000 kisten liggen. Bij uien wordt in de wandelgangen over een volume tussen 30.000 en 60.000 ton gesproken die geen koper heeft. Vooral in de provincie Flevoland zijn veel akkerbouwers met (gedeeltelijk) volle schuren.

Nieuwe oogst biedt geen soelaas
Voor het nieuwe peenseizoen hebben insiders weinig hoop. Het areaal vroege peen is simpelweg veel te groot. Rigoureuze krimp is vereist om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen. Inmiddels komt een behoorlijk aanbod vroege peen los uit Frankrijk en Spanje. Dat biedt voor de Nederlandse afzet weinig hoop. Zeker gezien het feit dat Duitsland en België voorrang geven aan lokaal geteeld product. Nederland, als gatenvuller, betaalt de rekening. Alleen bij een misoogst zijn er kansen.

Polen basis voor uien
Geluiden uit de uienmarkt tonen dat de handel hier minder in een dip zit. Commissionairs zijn overtuigd dat alle schuren leeg komen, zonder dat partijen terug het land op gaan. Dat is alleen voor de slechtste kwaliteit de oplossing, zelfs wanneer een vergister geen optie biedt.

60.000

kisten peen

wordt als uiterste genoemd wat nog moet worden afgezet

Schillerijbedrijven in Polen zijn momenteel een belangrijke afnemer, die op basis van nul euro uien ontvangen van een gemiddeld tot goede kwaliteit. De beste partijen, en die zijn nog ruimschoots aanwezig, geven telers weg voor 1 tot 2 euro. Sorteerders en exporteurs gebruiken dit product om de vraag vanuit Afrika mee in te vullen. Gezien de kwaliteit en het prijsniveau loopt dit tot begin juli door. Brazilië is niet langer aan de markt. Zij hebben hun eigen oogst. Daarbij komt dat exporteurs het niet langer aandurven om het huidige product zo ver overzees te sturen.

Teren op oude uien
De eerste winteruien worden naar verwachting eind deze maand geoogst, gevolgd door plantuien begin juli. Die zijn iets vertraagd. Daarnaast wordt het areaal kleiner geschat. Dit product is echter vooral voor bevoorrading van Europese supermarkten bestemd. Een bodemprijs voor oude uien biedt weinig perspectief voor de plantuien. Zolang de oude oogst niet op is, kiest de markt niet snel voor duurder product. Daarmee blijft de uienteler het scenario uit de peenteelt bespaard.

Coverfoto: Arie van Os (@arievanos1).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Abonnee
optimist 6 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10874748/uitzichtloze-situatie-voor-uien-en-peen][/url]
Lekkere kop boven artikel. Worden markten nog verder mee de grond in getrapt. Onnodig en dom.
Abonnee
sneu 6 Juni 2017
of het is een reëel verhaal. Als we markten met geschreven teksten konden beïnvloeden werd er hier niet zo veel onzin meer neergezet, maar hadden we allemaal ons eigen tropische eiland( of wat je wensen ook waren)
Groen links 6 Juni 2017
Mag dit wel van de milieuinspectie?
Kjol 7 Juni 2017
Peen is over en uit, de toekomst is een overschot markt uitzonderingen daargelaten.
Cola 7 Juni 2017
Niels laat duidelijk merken dat hij wel weet hoe het zit....

Peen areaal zal moeten krimpen, en dat wordt op harde wijze duidelijk gemaakt op moment. Maar waar is de gedachte 1 Europa gebleven?
toeschouwer 7 Juni 2017
Als ik naar de arealen kijk zijn er komend afzetseizoen ook weeral overschotten te verwachten.

Persoonlijk denk ik dat we de 7 vette jaren hebben gehad.
Uitbreiding van uien in verschillende gebieden onder impuls van zaadbedrijven en goed gelovige boeren

Peen zit al jaren op een kantelbord maar er is structureel de andere kant op gekeken door de telers.

Als de BDI index de laatste jaren niet zo laag was geweest hadden we dit probleem 3 jaar geleden al gehad.

we moeten allemaal wel intensieve gewassen telen anders kan onze zwaar overgewaardeerde grond nooit uit.
De graan spil is al jaren verdwenen en de grond bubble zal hopelijk toch een keer barsten.
Kunnen de gezonde bedrijven rustig verder.

kijk maar wat voor saneringen er in varkens en veeteelt zijn geweest.
Dat hebben we ook in onze sector nodig.
brabander 7 Juni 2017
Dan zit er maar 1 ding op:bord in de tuin!!
peer 7 Juni 2017
rode kool zetten maar
Agri 7 Juni 2017
Een en ander past mooi in het sparen van de bodem, we zullen minder intensief moeten telen meer graan in het bouwplan en minder peen en ui, witlof etc. Maar bij velen zal dit wel niet kunnen voor de bank. De wal keert echter het schip wel.
zandboer 7 Juni 2017
Wellicht hoeft het areaal niet naar beneden. Maar veel koelhuizen bijgezet laatste jaren. En als je wel kunt koelen maar niet kunt handelen, kun je je eigen markt slopen. Door te snel ja te zeggen tegen een slecht bod. En daarmee de markt verzieken. Evenals poolopzetjes in de peenmarkt. Hoort er niet bij, maar gebeurt wel.
Onzin 7 Juni 2017
Slecht kunnen handelen is pure onzin. Vraag en aanbodis het enige wat de prijs bepaalt
Onzin 7 Juni 2017
Er is nu gewoon te weinig vraag naar er aanbod is. Marktmanipulatie door even met zen allen langer vast te houden werkt alleen meer voor zeer korte duur
kenner 8 Juni 2017
rode kool is een optie als je graag een zelfde saldo als graan wilt maar dan meer arbeid
polderui 8 Juni 2017
Agri schreef:
Een en ander past mooi in het sparen van de bodem, we zullen minder intensief moeten telen meer graan in het bouwplan en minder peen en ui, witlof etc. Maar bij velen zal dit wel niet kunnen voor de bank. De wal keert echter het schip wel.
polderui 8 Juni 2017
polderui schreef:
Agri schreef:
Een en ander past mooi in het sparen van de bodem, we zullen minder intensief moeten telen meer graan in het bouwplan en minder peen en ui, witlof etc. Maar bij velen zal dit wel niet kunnen voor de bank. De wal keert echter het schip wel.

dus de bank heeft liever dat je je geld uitgeeft aan uien en peen als aan graan?
Zandboer 8 Juni 2017
Onzin schreef:
Slecht kunnen handelen is pure onzin. Vraag en aanbodis het enige wat de prijs bepaalt


Niet mee eens. Zie teveel telers zenuwachtig worden, en die durven dan geen nee meer te zeggen. Poolverband van zekerheid van leeg geraken zit er diep in. En menig commisionair voelt dat haarfijn aan welke teler een vast afnameritme wil hebben. Dus einde stemming einde markt.
Kjol 8 Juni 2017
Wal keerts schip, probleem is dat er nu in het buitenland zoveel teeltkennis en advies is dat ze het daar nu zeker net zo goed kunnen als hier.
Willie 8 Juni 2017
Kjol schreef:
Wal keerts schip, probleem is dat er nu in het buitenland zoveel teeltkennis en advies is dat ze het daar nu zeker net zo goed kunnen als hier.
Onzin 8 Juni 2017
Hmm maar ik denk dat de wens tot poolverband en zekerheid juist een gevolg is van over-aanbod. Er zijn teveel slechte ervaringen opgedaan. En geef toe, 1 keer je uien achter de schuur moeten rijden terwijl 14 cent mogelijk is geweest doet je de volgende keer ook nog wel eens nadenken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden