Inside: Uienmarkt

Kwaliteit zit biologische uien niet in de weg

12 September 2017 - Niels van der Boom

De kwaliteit zit de afzet van biologisch geteelde uien dit jaar niet in de weg. Na het desastreuze jaar van 2016 is die fors beter. Vooral in bio-provincie Flevoland wordt over goede opbrengsten gesproken. In het zuidwesten is er opbrengstderving door droogte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over seizoen 2016 wil de biologische sector het liever niet hebben. Een seizoen met lage opbrengsten en een kwaliteit die voor hoofdbrekens zorgde. Dit jaar zijn de kaarten anders geschud. "De kwaliteit is mooi op het moment. Dit gaat in de polders samen met goede opbrengsten", zegt Guido Aaldering van Aaldering Bio-Ui. Het sorteer- en pakstation uit Biddinghuizen specialiseert zich in biologische uien. "Rassen die resistent zijn tegen meeldauw, zijn voor de biologische teelt echt een uitkomst. De volgende stap is een resistentie tegen fusarium."

Trips is in Zeeland een groot probleem geweest

Problemen met trips
Eind augustus heeft Aaldering de laatste plantuien verwerkt. "De aansluiting tussen de plantuien en vroege zaaiuien is mooi verlopen", oordeelt hij. "De gewassen zijn uiteindelijk snel afgestorven, waardoor de oogst vroeg is gestart. In Flevoland worden goede opbrengsten gehaald. In het zuidwesten ligt dat anders." 

"Trips is vooral in Zeeland een groot probleem geweest, maar ook in het noorden komen we schade tegen", zegt Delphy-adviseur Christoffel den Herder. "Ik heb het idee dat dit deels van de rotatie afhankelijk is. Vaak gaat het om gewassen die al niet lekker stonden. Omdat in Zeeland meestal niet beregend kon worden, valt de opbrengst daar tegen. De opbrengsten van plantuien zijn ook mager geweest."

Prijsvorming lastig
De kwaliteit mag tijdens de oogst dan wel goed ogen, het is niet gezegd dat dit op het moment van afleveren ook zo is. "Er is een verschil tussen wat je oogst en wat je aflevert", beaamt Den Herder. "Ziektes komen in de bewaring bij biologische gewassen eerder naar voren." 

Ook de prijs is een lastig puntje. "Veel uien worden op contract geteeld, maar er is ook een aandeel vrij", zegt Aaldering. Beurs Emmeloord heeft dit seizoen nog geen notering op de borden gezet. Ook telers durven zich niet aan een uitspraak over de prijs te wagen. Wel wordt genoemd dat de telersprijs en baalprijs niet met elkaar zouden rijmen. Dat zorgt voor wrijving, zegt een teler.

Het areaal groeit door bedrijven die omschakelen

Eigen uien eerst
Net als bij de biologische aardappelen drijft ook de uienafzet grotendeels op buurland Duitsland. Echter, dit land kent ook een goede opbrengst. Net als in Nederland is het areaal toegenomen door de komst van meer biologische bedrijven. Verhalen over de kwaliteit zijn wisselend. Ze variëren van matig tot goed. Duitsland hanteert de stelregel 'eigen uien eerst'. Pas dan komt Nederland om de hoek kijken. Ook het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt, net als bij de gangbare uien. Zweden wordt als groeimarkt genoemd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden