Inside: Uienmarkt

Baalprijzen laten groot verschil zien

6 April 2018

Met uiteenlopende bestemmingen is er nog steeds een grote spreiding in de uienmarkt. Ook in de baalprijzen is deze stijging terug te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De recente exportcijfers (week 11) komen, op basis van voorlopige informatie, uit op 12.666 ton. Op basis van deze cijfers is dit een van de laagste exportvolumes van dit seizoen. De exportcijfers van week 12 zullen vermoedelijk ook laag zijn, waarna de volumes van week 13 en 14 zullen oplopen.

Er is deze week een groot verschil bij de sorteerbedrijven op te merken. Waar er een aantal een drukke week hebben gehad, is het bij anderen erg rustig. Over het algemeen was er deze week meer te beleven op de uienmarkt dan in de voorgaande weken.

Er is met name vraag naar grove uien

Verhouding in de maatsortering
De verhouding in de maatsortering wordt steeds beter; met name naar grove uien is vraag, maar ook de middelsortering loopt in Europa redelijk weg. Er is echter wel een verschil in de afzetbestemmingen. Naast de vele verschillende bestemmingen in Europa, doen ook landen als Mauritanië, Guinee en Ivoorkust weer goed mee. Maleisië en Brazilië importeren ook nog steeds uien uit Europa.

Positieve aanknopingspunten
Er zijn positieve aanknopingspunten vanuit de export te benoemen, maar dit verhoudt zich nog niet in de uienprijzen. De uienprijzen blijven net als in de voorgaande weken stabiel. Voor grove partijen hangt er (vanaf €9) nog veel aanbod boven de markt. De spreiding in de uienprijzen is met name bij de 60% grove uien erg groot.

De regionale beurzen geven voor deze maatsortering een spreiding aan van €4. De kwaliteit van de uien is leidend; er worden wel partijen voor een dubbeltje of meer verkocht, maar dan moeten de grofte, kleur en kwaliteit goed zijn.

Rustige stemming
Alle regionale beurzen noteerden deze week onveranderd en gaven een rustige stemming aan. Wanneer we alle 3 de regionale beurzen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de 30% tot 60% grove uien €5 tot €7,50 genoteerd en voor de 60% grove uien €6 tot €11. In Emmeloord en Middenmeer is een rustige stemming genoteerd.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

Baalprijzen tonen spreiding
Ook in de baalprijzen zit een grote spreiding. Bij veel verschillende bestemmingen horen andere baalprijzen; zo wordt er in de baal voor Afrikaanse bestemmingen beduidend minder betaald dan bij Zuid-Europese bestemmingen.

Baalprijzenweek 14 Laag Hoog
Onder 50 millimeter €8 €10
45 tot 65 millimeter en 50 tot 70 millimeter €8 €12
60 millimeter opwaarts €12 €16
80 millimeter opwaarts €20 €22
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden