Interview Machiel Boons

'Uientender geeft vrije markt meer ruimte'

12 Juni 2018 - Niels van der Boom

De eerste uientender ooit ging in 48 uur tijd 3 maal over de kop. Het is voor handelsplatform Uienhandel.com genoeg reden om een nieuwe tender uit te schrijven. Deze (voor de uienmarkt) nieuwe handelsmethode levert zowel positieve als negatieve reacties op. Tenderbeheerder Machiel Boons legt uit wat een tender zo aantrekkelijk maakt voor koper en verkoper.

Uienhandel.com schreef woensdag 30 mei de allereerste uientender ooit uit. Geïnteresseerden kregen de mogelijkheid om hun uien te verkopen voor €11,50 per 100 kilo. De aflevermomenten varieerden van januari tot mei 2019. Per week geldt een bewaarvergoeding van €0,10 per 100 kilo. Na 24 uur was de tender vol. Vervolgens ging hij 3 keer over de kop in 2 dagen tijd. Uiteindelijk werd 3.000 ton product vastgelegd. Machiel Boons van Uienhandel.com legt uit wat deze verkoopmethode aantrekkelijk maakt.

Op maandag 11 juni hebben jullie een tweede tender uitgeschreven. Verwachten jullie wederom veel animo?
"De snelheid waarmee de eerste tender was volgeschreven, heeft uiteindelijk tot meer interesse geleid. Hierdoor is het gelukt een nieuwe tender te introduceren. Het volume van dit nieuwe aanbod is groter, maar de kwaliteitseisen zijn gelijk gebleven. Verkopers kunnen zich gratis aanmelden voor meer informatie. Wij houden ze op de hoogte wanneer een tender wordt uitgeschreven."

De handel is volledig transparant

Wat maakt deze methode van verkopen zo aantrekkelijk?
"Uienhandel.com heeft de connectie met telers. We kunnen snel schakelen; kijk maar naar de snelheid waarmee de eerste tender werd ingevuld. Voor beide partijen is dit prettig werken. Bovendien geschiedt de handel volledig transparant (prijs en condities zijn vooraf bekend). Dat is opvallend in een markt waarbij veel handel in de schaduw plaatsvindt. Een kopende partij geeft zich op deze manier bloot, maar niet iedereen vindt dat prettig. Voor uientelers is het een instrument om hun risico af te dekken. Dat is uniek."

Louter voordelen zou je zeggen. Toch was er ook flinke kritiek. Waar komt die vandaan?
"De voornaamste reden om kritiek te uiten, was omwille van het tijdstip. De uien moeten nog groeien en over het marktverloop is nog niets bekend. Schrijf je in het verkoopseizoen een tender uit, dan is de acceptatie waarschijnlijk ook groter. We hebben overwegend positieve reacties ontvangen. De snelheid waarmee hij werd voltooid, toont wel aan dat er animo voor is."

In de toekomst krijgen we veel vaker met uientenders te maken?
"Als het aan ons ligt wel. Het liefst werken we met meerdere afnemers samen. We beschikken over een landelijk dekkend ledenbestand van ruim 400 uientelers. Een sorteerder of commissionair heeft daar niet altijd de beschikking over. Bovendien willen zij niet altijd met alle details op de voorgrond treden. Met ons als tussenpartij haal je die drempel weg. Kopers kunnen de kwaliteit afbakenen en discussies omtrent de prijs voorkomen. De huidige tender is landelijk uitgeschreven maar, dit kan ook regio-gebonden zijn."

Stel ik heb mij aangemeld voor de tender. Hoe gaat het dan verder in zijn werk?
"Uienhandel.com treedt alleen op als tussenpartij. De koper handelt het verder af. Zij komen de partij bekijken om te zien of deze aan de kwaliteitseisen voldoet. Aan zowel de koper als verkoper vragen we een commissie voor onze dienst. De deelnemers kunnen tonnen of het aantal vrachten vastleggen. De afhandeling gebeurt volledig door de koper."

Naast de tenders bieden jullie een online marktplaats voor uien. Hoe is het seizoen verlopen?
"Het platform bestaat al een aantal jaar, maar afgelopen jaar heeft het een gezicht gekregen. De handel voor dit seizoen loopt op zijn einde; er gaan nog wel een aantal partijen naar het Oostblok. Over ons seizoenverloop ben ik zeer tevreden. Je merkt dat we een plekje in de markt moeten krijgen; met 20 kopende partijen durf ik te stellen dat dit inmiddels is gebeurd. Daarnaast zijn er ruim 400 telers actief op het platform. Wie moeite besteedt aan het plaatsen van een partij, haalt daar altijd voordeel uit. Je ziet dat deze partijen snel een koper vinden. Het gaat dan om een vraagprijs die past bij de markt, goede beschrijving en bemonstering. Momenteel evalueren we het seizoen om voor het nieuwe verkoopjaar verbeteringen door te voeren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden