Inside Uien

Uienpool Flevoland zet realistische prijs neer

29 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

Stichting Uienpool Flevoland heeft voor de bewaarpool van gele uien een realistische prijs neergezet. De prijs voor uien van oogst 2017 was iets hoger dan vorig jaar, en ook de kwaliteit van de uien was iets beter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bewaaruienpool van Stichting Uienpool Flevoland realiseert voor oogst 2017 een nettoprijs van €8,40 per 100 kilo. Deze prijs is bepaald op basis van de gemiddelde mediaan van het verkoopseizoen. Die viel in week 13, toen de helft van de uien geleverd was.

8,40

euro

per 100 kilo realiseerde Uienpool Flevoland 

De prijs is inclusief weegkostenvergoeding en daarnaast wordt er een vergoeding van €250 betaald wanneer de uien via Global Gap geteeld en afgezet worden. Poolvoorzitter Evert Brommer merkt dat er meer gevraagd wordt naar uien die via Global Gap geteeld zijn. Vorig jaar lag de poolprijs op €8,20 per 100 kilo, toen was de helft van de uien in week 4 al afgeleverd.

Hoop op beter
Poolvoorzitter Evert Brommer: "Wanneer je naar de uienmarkt kijkt, is de prijs niet per se slecht. Echter, het is ook geen prijs waar we blij van worden. Het langjarig gemiddelde ligt boven dit bedrag en ik hoop dan ook dat de prijs voor oogst 2018 beter wordt."

De kwaliteit van de uien was dit jaar erg goed. Voordat het nat werd, waren alle uien al zo goed als binnen. Alleen wat partijen rondom Biddinghuizen, die veel regen gehad hebben, moesten eerder afgezet worden. "Doordat de kwaliteit zo goed was, waren er geen problemen met de afzet." Gemiddeld genomen lag het tarrapercentage op 6,6%, iets minder dan vorig jaar.

Stabiele strategie
Uienpool Flevoland houdt haar strategie, waarbij zij 25% van de voorraad per 2 maanden willen verkopen, vast. In feite verkoopt de pool daarmee verspreid over het verkoopseizoen en verspreid zij dus ook het risico. Ook voor dit jaar zal aan deze strategie vastgehouden worden.

Brommer merkte ook dit jaar dat de vraag, na de dip in februari, in april weer goed loskwam. "Toch herstelde de prijs niet, omdat er gewoonweg te veel uien waren." De afzet was in 2017 vrijwel identiek aan de afzet van 2016. De aankomende oogst ontwikkelt zich goed, zo meent Brommer. Toch worden de plekken, waar extreem veel regen gevallen is zichtbaar. Ook wordt er inmiddels beregend, vanwege de droogte.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden