Inside Uien

Vraag naar grof, maar aanbod is fijn

13 Juli 2018

De uiensorteerbedrijven zijn afgelopen seizoen lang door gegaan met het verwerken van de oude oogst. Het omschakelen naar de nieuwe oogst hing vooral af van voldoende aanbod. Inmiddels is de omschakeling een feit en rijst de vraag: wat gaat het nieuwe seizoen brengen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen maanden is aanhoudende droogte de rode lijn in verhalen die over de groeiontwikkeling, oogstverwachtingen en prijsverwachtingen gaan. Grofweg, zal de droogte in de uien resulteren in het missen van de laatste 10 millimeter aan grofte. De telers zien in een lagere opbrengst per hectare het haakje om hun vraagprijs op te schroeven, terwijl de handel (op basis van de aangeboden maatsorteringen) daar afzettechnisch geen reden toe ziet.

Andere trend zichtbaar
Het punt waar het momenteel op vastzit, is het hoge percentage middelmaat in de nieuwe oogst. Dit staat haaks op de trend die de laatste jaren op gang is gekomen en dat is de vraag naar grove maatsorteringen. De zelftelende afnemers van Nederlandse uien hebben (gemiddeld genomen) behoefte aan grove uien, omdat hun eigen teelten vaak fijn uitvallen.

Het huidige aanbod van plantuien maakt duidelijk dat Nederland dit seizoen een fijne uienoogst tegemoet zal gaan. Nu al is er bij de sorteerbedrijven sprake van voorraadvorming van de middelsortering en dat is niet goed voor de prijsvorming. Het wachten is op het opengaan van de Senegalese grens, zodat er middelmaat kan worden weggewerkt. Het gevaar van het 'dumpen' van uien op de Afrikaanse markt ligt op de loer.

Kwaliteit plantuien
Wat wel positief is, is de goede kwaliteit van de plantuien die momenteel worden verwerkt. Dit is inherent aan het groeiseizoen tot nu toe. De hoop is dat de zaaiuien van een vergelijkbare kwaliteit zullen zijn. Per saldo is de huidige Nederlandse uienmarkt in onbalans. De vraag is: waar liggen de nieuwe bestemmingen voor fijne uien?

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden