Shutterstock

Inside Uien

Hoeveel kleiner is de Poolse uienoogst?

8 November 2018 - Niels van der Boom

Dat ook Polen, net als veel andere Europese landen, dit jaar een kleinere uienoogst heeft staat vast. Echter, tot nog toe ontbraken de cijfers. De opbrengsten zijn niet zo laag als we in Nederland gewend zijn, maar de Poolse uiensector moet wel alle zeilen bijzetten om zich van voldoende product te voorzien. Wat merkt Nederland hiervan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het centraal statistiekbureau van Polen (GUS) heeft cijfers gepubliceerd over de voorlopige opbrengst in het land. Die wordt geraamd op 575.000 ton, 14% minder dan vorig jaar (80.500 ton minder uien). Daarbij hoort ook een fijnere sortering. De minderopbrengst wijdt de dienst volledig aan de droge zomer, want het areaal is dit jaar juist iets toegenomen.

Prijsstijgingen niet ten einde
De opbrengstderving verschilt per regio en loopt uiteen van enkele tot tientallen procenten. Het gevolg is dat de prijzen fors zijn gestegen. De consumentenprijs komt gemiddeld uit op 1,33 zloty per kilo (september), wat omgerekend €0,30 is. De prijs van geschilde uien ligt met €0,36 nog iets hoger; het is het hoogste prijsniveau sinds 2004 en het dubbele van wat in september 2017 werd betaald.

Recente cijfers van het ministerie van Landbouw (van oktober) laten een stijgende trend zien. Eind oktober wordt bijna €0,40 per kilo betaald in de supermarkt. In vergelijking tot Nederland is dat een relatief laag niveau. Daar fluctueert de prijs van 1 kilo uien tussen €1,22 en €1,25, zo meldt Supermarktscanner.

14

procent

minder opbrengst in Polen

Export op een laag pitje
Volgens Eurostat is de Nederlandse export richting Polen in de voorbije maanden met 15% tot 20% gedaald, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Oekraïne had dit seizoen een goede oogst. De export naar Polen vanuit dat land is dan ook met 10% toegenomen, tot ruim 3.000 ton per maand. Nederland en Duitsland zijn (naast de grootste importlanden) ook de grootste exportlanden. Op de wereldwijde exportranglijst is Polen de nummer 12; vorig jaar werd bijna 30.000 ton naar Nederland geëxporteerd.

Het is de Poolse uiensector duidelijk dat Nederland, maar ook Duitsland, het land niet in hun behoefte kan voorzien. Dat levert voornamelijk na de jaarwisseling problemen op, omdat de binnenlandse voorraad dan sterk uitgedund is. Naast Oekraïne, haalt het de banden aan met de exotische bestemmingen in Azië; er komen uien uit Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan. Dat is uniek in de historie van het land.

Minder wortelen
Alle groentes hebben dit jaar een lagere opbrengst, meldt GUS. De totale oogst van alle groentesoorten wordt 9% onder het niveau 2017 geraamd. Uien zijn het zwaarst getroffen, maar de opbrengst van peen ligt ook 10% lager. De totale oogst wordt op 740.000 ton geraamd. Vergeleken met 1 jaar eerder is ook de peenprijs verdubbeld. Hogere groenteprijzen zorgen ervoor dat de consument in september 10% meer kwijt is aan een mandje boodschappen in de supermarkt.

Dit artikel is een vervolg op: Polen legt stevige bodem in uienhandel.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden