Agrifoto

Inside Uien

Europese uienoogsten mager, prijspeil hoog

13 Maart 2019

Door de droge en warme zomer, kampen meerdere Europese landen met magere uienoogsten. Dit heeft eveneens geleid tot stijgende uienprijzen. Hoe verhouden de Europese prijzen zich ten opzichte van het Nederlandse prijspeil?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de uienopbrengst in Duitsland lager zou zijn, werd duidelijk toen de laatste voorraadcijfers gepresenteerd werden. Hierdoor heeft Nederland al meer uien naar Duitsland geëxporteerd dan in de voorgaande jaren het geval was. Nederland had in 2015 tot en met week 7 (officiële cijfers van KCB/GroentenFruit Huis) geen uien naar Duitsland geëxporteerd. Het huidige voorlopige volume is (ruim 19.500 ton) dan ook een absoluut record.

De karige Duitse uienoogst heeft er eveneens toe geleid dat het prijspeil vleugels heeft gekregen. Voor de gele zaaiuien ligt deze nu gemiddeld op €50 per 100 kilo (het gaat om de middelsortering, gesorteerd en geleverd in Big Bags, afgehaald door een Duits sorteerbedrijf).

De karige Duitse oogst heeft ertoe geleid dat het prijspeil vleugels heeft gekregen.

Oostenrijk is vergelijkbaar
De situatie in Oostenrijk is vergelijkbaar met Duitsland. Als gevolg van de mindere uienoogst, zijn de prijzen fors gestegen en hebben ze eenzelfde niveau als in Duitsland bereikt (€48 tot €52 per 100 kilo). Deze prijsrange is gebaseerd op een gesorteerde levering, los in kisten en afgehaald door het bedrijf bij de teler.

Daar waar Duitsland zich (in de aansluiting op de eigen geteelde nieuwe oogst) zal moeten redden met het importeren van uien, lijkt Oostenrijk op eigen kracht die aansluiting te kunnen maken.

Ook in Oostenrijk is een behoorlijke stijging van de uienprijzen zichtbaar.

Polen toont zorgen om kwaliteit
In Polen zijn de groothandelsprijzen in de baal gestegen naar een €42 tot €51. De zorgen omtrent de kwaliteit groeien naarmate het seizoen vordert, waardoor het onduidelijk is welke beweging de prijs dit seizoen nog gaat maken. Ook de kwaliteit en grofte van de importuien schept geen helder beeld, waardoor de Poolse markt een gereserveerde houding heeft.

De zorgen over de kwaliteit groeien, waardoor het onduidelijk is welke beweging de prijs nog gaat maken.
De bovenstaande uienprijzen in vergelijking tot de prijs in Nederland.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden