Shutterstock

Inside Uien

Ook Flevo Onions profiteert van late prijsstijging

5 Juni 2019 - Anne Jan Doorn

Het resultaat van de bewaarpool van Flevo Onions is er een om over naar huis te schrijven. In een bijzondere markt wist Flevo Onions namelijk een positief resultaat neer te zetten. Daarnaast is lang bewaren dit seizoen beloond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resultaat voor de gele zaaiuien komt uit op €43 per 100 kilo (week 13, 50% grof), inclusief vergoeding voor Global Gap en exclusief weegkosten. Een vergelijking maken met vorig seizoen is niet heel relevant, maar toch spreekt het verschil wel tot de verbeelding. Deze prijs lag afgelopen jaar namelijk €34 lager. "Normaal gesproken praten we over een verschil van halve centen, maar nu ging het over stappen van €5", zegt Remko Wilms, de poolbeheerder, over de bijzondere markt.

Er is geen groot verschil met de prijs van rode uien, want die komt uit op €44,21 per 100 kilo (met dezelfde specificaties). De bewaarpool voor gele uien startte in week 43 en is in week 21 beëindigd. "We zijn dit jaar vroeg begonnen en hebben direct kiemproeven ingezet. Daardoor hebben we gemerkt dat dat sommige partijen snel weg moesten. In week 21 werd de laatste partij opgehaald en dat is circa 1 maand eerder dan normaal", zo meldt Wilms. "De poolcommissie heeft dit jaar besloten zowel bewaren als grofte te belonen. Zo kan je ook als pool de telers belonen die telen waar de markt om vraagt."

Hoger dan beursprijs
Vergelijken we de resultaten van de pool met de gemiddelde beursprijs, dan komt de pool er goed uit. Voor gele zaaiuien lag de beursprijs (over de genoemde weken) op €40,65 en voor rode uien kwam deze op €38,97. Ook de korte bewaarpool van Flevo Onions deed het dit jaar goed, met een prijs van €31,27 per 100 kilo. "Echter, uiteindelijk heeft bewaren toch geloond, al was dat na de jaarwisseling nog spannend. De prijs schoot in april omhoog en daar hebben we van kunnen profiteren. Het voordeel van een pool is dat je dan ook nog uien hebt. Een teler die zelf maar 1 partij te verkopen heeft, zal dat risico (terecht) niet willen lopen", zegt Wilms.

De uien zijn in het begin met name afgezet richting Azië en Afrika. "Echter, Azië viel snel af, want zij konden goedkopere uien krijgen uit China. Afrika nam eveneens snel afscheid, wat ook hier met de prijs te maken had. De landen kwamen ook na de jaarwisseling niet terug. Toen was het wachten op vraag vanuit Oost-Europa, welke in maart losbarstte; met name Polen, Tsjechië en de Balkanlanden hadden veel uien nodig. Zij hebben in Oost-Europa echt een slecht seizoen gehad en in maart was het product op. In het begin van het seizoen ging het in Polen ook nog eens slecht. Er werd zelfs voor de tarra goed betaald."

Weinig zorgen over Nederlandse positie
"Een jaar als dit leert wel dat je als Nederland niet altijd kan verdelen en heersen", zo vervolgt Wilms. "Je zag dat de handel toch anders ging lopen, omdat landen als China, Zuid-Afrika en Egypte onze posities innamen. We moeten ons als Nederland dit seizoen opnieuw bewijzen, al maak ik mij daar niet te veel zorgen over. Wij telen de beste uien en bijvoorbeeld de Aziatische klanten willen gewoon betalen voor onze uien."

"Het aantal pooldeelnemers blijft goed. Dit jaar zijn wel een aantal telers in de verleiding gebracht om al af land zaken te doen, vanwege de goede prijzen. Echter, toch zie je ook in zo’n extreem seizoen dat het fijn is om aan een pool mee te doen. Hoge prijzen geven toch hoge spanningen en dan heeft een poolcommissie net even een paar ogen meer", licht Wilms toe.

Komende seizoen
"Wat betreft het komende seizoen is het weer nog altijd de baas", zo stelt Wilms. "Er is meer gezaaid en de komende weken geven toch wel redelijk groeizaam weer. Echter, wordt het vochttekort niet ingehaald, dan kan er ook een kopie van oogst 2018 ontstaan."

Hij vervolgt: "De handel in tweedejaars plantuien begint al te komen en de opbrengsten lijken redelijk goed. Dit is bij de zaaiuien wisselender. In het Oldambt en Groningen staan de uien wat minder, maar bij de grens met Duitsland (in Drenthe) staan ze wel relatief goed. In Zuidelijk Flevoland is het matig, maar in de Noordoostpolder staan de uien over het algemeen wel redelijk. Ook in het zuiden staan ze wel aardig. Telers zullen het dit jaar ook niet laten gebeuren dat ze te laat beginnen met beregenen."

Concurrentie om de uien
De deelnemers van de pool van Flevo Onions zaten afgelopen seizoen op de goede plek, omdat er in het noorden betere opbrengsten waren dan in het zuiden. "Toch betekent dat niet dat we het veel makkelijker hadden dan de handel in het zuidwesten. Zij zagen dagelijks hoe slecht het in het zuiden was en begonnen eerder in te kopen in regio’s die normaal ons achterland zijn", zo besluit Wilms.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden