Shutterstock

Nieuws Uien

Hongarije vernietigt partij Nederlandse uien

6 Juni 2019 - 9 reacties

De autoriteiten in Hongarije hebben opdracht gegeven om een partij uien uit Nederland te vernietigen. Dit omdat een sticker over de herkomst van de partijen ontbreekt. De Nederlandse Europarlementariërs zijn verbijsterd en hebben opheldering gevraagd bij Eurocommissaris Phil Hogan.

Ongeveer 2 weken geleden is 24.000 kilo Nederlandse uien in Hongarije vernietigd, omdat er een sticker over de herkomst van de uien ontbrak. Echter, de transportpapieren gaven wel duidelijk aan wat de herkomst van de partij is. Bovendien stonden de details van de partij ook in het digitale controlesysteem. 

Dit was volgens berichtgeving de enige reden voor de vernietiging van de uien. Dit is opvallend, want de wetgeving stelt dat wanneer de partij niet aan administratieve eisen voldoet, handelaren de gelegenheid moeten hebben om de fouten te herstellen. Deze gelegenheid is niet gegeven: de uien zijn namelijk per direct vernietigd. 

Huidige situatie al krap
"Dit soort taferelen zijn dit seizoen extra onwenselijk, gezien er erg weinig uien beschikbaar waren", zo schrijven Europarlementariërs Bas Belder en Bert-Jan Ruissen (ChristenUnie-SGP) samen met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) in een brief aan de Europese Commissie. Als gekeken wordt naar de huidige uienprijzen, dan gaat de kwestie over een aanzienlijk bedrag.

"Gezonde uien vernietigen omdat er een sticker ontbreekt, dat druist in tegen alle principes", zo stelt Ruissen. "De Europese Commissie moet tot op de bodem uitzoeken waar de regels ontspoord zijn. We moeten echt voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Student 6 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10882764/hongarije-vernietigt-partij-nederlandse-uien]Hongarije vernietigt partij Nederlandse uien[/url]
24 ton waar praten we over.. geneuzel in de marge
???!!! 6 Juni 2019
wanneer er 4 uien zonder sticker nl inkomen, is er al grote paniek.

Liekele 6 Juni 2019
Mijne heren, de intentie van het verhaal is deze : Het is niet gepast om voedsel te vernietigen waar miljoenen mensen honger lijden. En al zeker niet vanwege een ontbrekende sticker. Tevens is er krapte in de markt. Een agrariër in Holland heeft deze uien met passie geteeld en dit verdient meer respect.
flip fluitketel 6 Juni 2019
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat een gestudeerde wijsneus nu met een voorstel gaat komen om voor de zoveelste keer een nieuw certificaat te introduceren. Mooie uien uit Holland, bijna niet gespoten, een bloemenrandje om de akker en allemaal een kusje voordat ze in het zakje gaan. Wel iedere zak je tanden poetsen met een gecertificeerde tandpasta met multifunctionele anti-oxidanten welke gebruikt moet worden met een eveneens gecertificeerde elektrische tandenborstel met een op zonne-energie aangestuurde rechtsom draaiende kop.
daily onions bv 6 Juni 2019
Ik ben blij dat de nederlandse politiek zich inzet om dit debacle onder de aandacht te brengen in Brussel en niet zoals veel azijnpissers op dit forum onder een schuilnaam elkaar zwartmaken. Mijn insteek was om dit via de media dit onder de aandacht te brengen en voedselverspilling en bureacratie tegen te gaan.
henk 7 Juni 2019
Er zal wel geweigerd zjn steekpenningen/smeergeld te betalen aan sommige iñ dat corrupte Hongaatse klote land ...
Jan4072 7 Juni 2019
Waar praten we hier over. Nee hier in NL zijn we goed bezig met het uitzetten van pootgoed wat helemaal geen pootgoed is en hoeveel duizenden tonnen wordt er jaarlijks door de supermarkten vernietigd omdat het z.g. over de houdbaarheidsdatum is. De komkommertijd is vroeg begonnen dit jaar.
Marco 8 Juni 2019
Dat gebeurt hier in Nederland ook regelmatig, puur omdat er iets ontbreekt op het etiket, ik heb zelf gezien dat een mooie partij perziken ( 60 ton ! ) werd vernietigd omdat de vleeskleur niet op de doos stond.
Er moet namelijk op staan of ze wit of geel vlezig zijn.
Van elk stuk groente of fruit bestaan gemiddeld 3 A4- tjes met regels en voorwaarden waaraan het moet voldoen, sommige terecht maar vele volslagen overbodig.
Abonnee
Kjol 8 Juni 2019
Inderdaad, de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws

Geen saaie momenten in de uienhandel

Analyse Uien

Senegal laat het even afweten in de uienexport

Analyse Uien

Baalprijs kan de telersprijs uien amper bijbenen

Analyse Uien

Uien exporttrein rijdt als een boemeltje

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox