Shutterstock

Inside Uien

Wat houdt de koper van uien nog tegen?

12 Juli 2019

Deze week 28 had de week moeten zijn waarin een match moest worden gevonden tussen aan de ene kant de hoogte van de baalprijs en aan de andere kant de vraag naar uien. Hoe is dat uitgepakt? En kan er vanaf volgende week volop worden gesorteerd?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het begin van deze week was er nog zoveel van te merken dat vraag en aanbod elkaar hadden gevonden op de uienmarkt. Eind week 27 was er al aanbod van uien voor €35 per 100 kg, dat aan het begin van deze week was gezakt naar €30. Toch bleken deze prijsbewegingen nog niet verleidelijk genoeg om zich in de kijker van kopers te brengen.

Bij de sorteerbedrijven staat voldoende voorraad van waaruit de huidige vraag naar uien kan worden ingevuld. Voorraad die sorteerbedrijven maar wat graag willen wegwerken, temeer zij op de huid worden gezeten door daar telers met contracten. Maar met de vraag wil het nog maar matig vlotten. Dat werd deze week bijvoorbeeld duidelijk aan de noteringtafel van Goes. Op basis van het zeer geringe aantal gedane transacties had feitelijk geen notering kunnen worden gemaakt. Om toch duiding te geven aan het verloop van de markt, is er wel een notering samengesteld.

Afwachtende houding
Telers met plantuien merken meer dan vorige week de afwachtende houding van handelaren. Voor het wegdraaien zijn wel sorteerbedrijven te vinden, maar veel telers zijn daar nu nog niet aan toe. Zij willeneen prijs horen en dat is met de huidige marktinzichten voor de uienhandel geen gemakkelijke opgave. Naarmate de week vorderde werd het aanbod van telers scherper.

Op een aantal plaatsen liggen bij sorteerbedrijven nog voorraden veelal Egyptische uien, destijds ingekocht voor hoge(re) prijzen. Deze resulteren in een financiële last voor de sorteerbedrijven. Dat deze partijen met voorrang worden afgezet is wel voor te stellen, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Afnemers van uien bekijken hun aankopen met een kritische blik. Naar het aanbod van winteruien kijkt de handel nauwelijks meer om.

Inmiddels zijn de baalprijzen gezakt naar een prijsrange van €25 tot €30 en wordt het hoog tijd voor stabilisatie van de prijs. Dan kan er weer vertrouwen in de markt komen, wat de handel een positieve duw in de rug kan geven. Ook naar week 29 toe moet rekening worden gehouden met een verdere zoektocht naar vraag en het enthousiasmeren van kopers voor Nederlandse uien.

Politieke troefkaart Panama
De huidige afzet wordt onder anderen geëxporteerd naar landen in Midden-Amerika als Jamaica en Trinidad. Panama waar de laatste jaren veel lobbywerk is verricht, lijkt op dit moment de politieke troefkaart te spelen en weigert Nederlandse uien om fytosanitaire redenen. Slechts voor een beperkt aantal containers werd groen licht gegeven. Uien uit de VS worden geen strobreed in de weg gelegd.

Afnemers in West-Afrika worden ook actiever, al blijven de grote volumes nog uit. Ivoorkust, Mauritanië en Congo worden op dit moment op beperkte schaal beleverd. Verdere afzet wordt gerealiseerd in Europa, waarbij Groot-Brittannië meer bestellingen plaatst. Kennelijk zijn de Britten nu wat door hun voorraden heen. Polen blijft een - voor deze tijd van het jaar - dankbare afnemer met in verhouding goede volumes. Het prijsniveau zakt overigens wel door concurrentie van de inmiddels beschikbare eigen oogsten.

Samengevat: er gaan meer uien weg tegen lagere prijzen. Prijsstabilisatie is zeer gewenst om kopers te triggeren.

Bekijk hier de meest recente noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden