Shutterstock

Inside Uien

Vrije voorraad uien op langjarig gemiddelde

20 December 2019 - Thomas Doornbos

De vrije voorraad uien in Nederland zit ongeveer op het langjarig gemiddelde. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft de eerste voorraadinventarisatie voor het seizoen 2019-2020 begin december uitgevoerd. De conclusie uit de inventarisatie is dat de tussenstand van de vrije voorraad uien nu ongeveer op het langjarig gemiddelde zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de voorraadinventarisatie onder de deelnemers blijkt dat het afgeleverde volume op circa 29% zit. Deze 29% ligt in de lijn met het beeld van de goedlopende export in de uiensector. In deze export zit echter een groot deel uien dat is geleverd vanuit niet traditionele teeltgebieden in Nederland. Dit komt doordat er in deze gebieden een groot deel afland geleverd wordt. Ook is er een behoorlijk volume plantuien geëxporteerd.

De voorraad in absolute tonnen ligt bij de VTA-leden 5,3% hoger dan het langjarig gemiddeld. Van deze voorraad is echter al 31% verkocht. Dit komt doordat er in de rode uien al 44% van de voorraad is verkocht. Bij de gele uien is 26% verkocht. Doorgaans is van de voorraad rond deze tijd ongeveer 25% verkocht.

Te danken aan goede export
De uien hebben dit jaar een areaaluitbreiding van 5,9% gekend. Onder de zaaiuien is zelfs een areaaluitbreiding van 8,8% gerealiseerd. Deze uitbreiding kwam met name voor rekening van de niet traditionele teeltgebieden. Door de uitbreiding heeft er een bovengemiddelde productie plaatsgevonden. Dat de vrije voorraad uien nu op een langjarig gemiddelde ligt is te danken aan de goedlopende export.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden