Agrifoto

Inside Uienmarkt

Weinig animo voor laatste uien oogst 2019

5 Juni 2020

Slechts enkele partijen uien van teeltseizoen 2019 zijn nog niet verkocht. Waar er de afgelopen weken een grote run was op deze laatste uien, lijkt deze strijd nu te zijn gestreden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er nog een aantal partijen vrij te verhandelen zijn, is de kooplust behoorlijk getemperd. De stabiliserende baalprijzen en het verliezen van een aantal markten (door de hoge baalprijzen) resulteren er in dat weinig handelaren en verpakkers nog een gokje durven te wagen op de uienmarkt. Bovendien hebben de verpakkers met verplichtingen hun posities gedicht.

De export concentreert zich nu op de Europese bestemmingen. De baalprijsverhoging van de laatste weken heeft er voor gezorgd dat veel overzeese bestemmingen zijn afgehaakt. Bovendien zijn er ook steeds meer alternatieven markten met uien als Nieuw-Zeeland en Spanje. De baalprijzen liggen nu grofweg rond de €30. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Van de drie regionale beurzen noteerde deze week alleen de beurscommissie in Emmeloord. In Middenmeer en Goes waren er te weinig transacties om een betrouwbare noteringen uit te kunnen brengen. De beurscommissie in Emmeloord bracht voor de 30 tot 60% grofte sortering een notering van €22 tot €26 op het bord. Voor de 60% opwaarts sortering kwam zij uit op €22 tot €30.

Nieuwe oogst
De eerste weken van groeiseizoen 2020 zijn uiterst droog verlopen. Hierdoor is er al veel stemming onder verwerkers en handelaren om nu al uien te kopen. Er zijn inmiddels prijzen betaald die voor de tijd van het jaar uitzonderlijk hoog zijn. In de plantuien is de kooplust nog wat rustiger. Deze uien worden niet uit speculatief oogpunt gekocht, maar desondanks zijn er al hoge prijzen betaald. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden