Shutterstock

Inside Uien

VTA: 'Grote spreiding in uienopbrengst zichtbaar'

29 September 2020 - Kimberly Bakker

De gemiddelde opbrengst van uien ligt dit seizoen iets onder vorig seizoen, maar boven het meerjarig gemiddelde. Dit blijkt uit de proefrooiing die telersorganisatie VTA ook dit jaar weer uitgevoerd heeft onder de leden. Toch blijft het lastig om een gemiddelde te communiceren, omdat de spreiding in het land gigantisch is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde opbrengst komt volgens VTA uit op 59,2 ton per hectare. Dat is 1% lager dan vorig seizoen, toen lag de opbrengst op 59,6 ton per hectare. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is een stevige plus zichtbaar, al komt dat met name doordat het zeer slechte jaar 2018 daar ook in wordt meegenomen en dus het gemiddelde omlaag trekt tot 56 ton per hectare. Wanneer er geen rekening wordt gehouden met seizoen 2018, dan ligt het gemiddelde op 59,5 ton. Dit betekent dat de huidige opbrengst maar 0,5% lager ligt.

Daarbij ligt ook het percentage uien in de categorie 60 millimeter opwaarts dit seizoen boven het meerjarig gemiddelde. Dat percentage komt dit jaar uit op 66,8%, waar het langjarig gemiddelde niet verder komt dan 53,8%. In het noorden ligt het percentage voor gele uien wel duidelijk hoger: 71% versus 61% in het zuiden van het land. Bij de rode uien is er weinig verschil zichtbaar in de grofte: 66,7% in het noorden en 65,2% in het zuiden van Nederland.

Forse spreiding
Dat dit seizoen een fikse spreiding zichtbaar is tussen de teeltgebieden, geldt niet alleen voor uien. Ook in de aardappelen is dit het geval. Deze proefrooiing van VTA noteert een minimum van 15 ton uien per hectare, terwijl het maximum nu op 98 ton ligt. Door deze enorme spreiding is het volgens de organisatie ook lastig om een gemiddelde te communiceren. "Bij de gele uien is de opbrengst in de noordelijke regio's zo'n 15 ton per hectare hoger dan in het zuiden. Bij de rode uien is dit verschil zo'n 6,5 ton per hectare."

Ook in de Boerenbusiness Gewastour was de spreiding tussen Noord- en Zuid-Nederland goed zichtbaar. De hoogste opbrengst (80 ton per hectare) werd namelijk behaald op een perceel in het noorden van het land, waar de laagste opbrengst (48 ton per hectare) van een perceel in het zuiden van Nederland komt. Het gemiddelde van de Gewastourpercelen bedroeg in week 35 zo'n 62 ton, dat is iets boven de proefrooiing van VTA.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden