Eigen foto

Gewastour Week 35

Grote verschillen proefrooicijfers Gewastour

27 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

De proefrooiingen van de uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour laten een wisselend beeld zien. Hoe staat het gewas ervoor en wat zijn de prognoses?

Afgelopen maandag (24 augustus) zijn er proefrooiingen gedaan op de percelen met zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour. Deze proefrooiingen zijn in samenwerking met Uienhandel.com uitgevoerd. Op elk perceel is 2 keer een vierkante meter gerooid om een goed beeld te krijgen van de verwachte opbrengst.

Perceel Opbrengst 2019* Opbrengst 2020* Groeipotentie Grondsoort
Kimswerd (Friesland) 43,6 53,13 3 Zavel
Heijen (Noord-Brabant) 67,4 48,12 1 Rivierklei
Dronten (Flevoland) 41,8 26,6 3 Klei
Tollebeek (Flevoland) 55,5 77,35 3 Zavel
Wezup (Drenthe) 62 80 3 Zand
Kortgene (Zeeland) 57,2 53,7 1,5 Zeeklei
Gemiddeld: 54,9 56,48 - -

*Opbrengst in tonnen kilo's. Van de opbrengsten zijn 15% afgehaald vanwege spuitsporen etc. 

''De uien kunnen nog groeien, dus ik ben tevreden over de huidige stand en bruto opbrengst.", aldus de teler uit Kimswerd. Door de harde wind van de afgelopen dagen, zijn de uien behoorlijk gaan strijken en gaan ze achteruit. De teler vindt het lastig om te beoordelen of de opbrengst in zijn lijn der verwachting lag. "Proefrooien is altijd lastig, ik durf niet zoveel hierover te zeggen."

De uien in Kimswerd

Uien vroeg opgegeven
De teler in Heijen heeft een mindere opbrengst dan vorig jaar. "Ik zag aankomen dat het een mindere opbrengst zou zijn. Door de vele regen in februari is de grond hard geworden. Hierdoor hebben de uien moeite gehad om dieper dan 10 centimeter in de grond te komen." 6-7 weken geleden zag de teler dat de opbrengst minder zou worden dan vorig jaar. Op de uien kwamen gele punten en stopte de uien met groeien. "De uien hebben vroeg opgegeven, de grond was te hard waardoor er dit jaar niet meer inzit."

Zaaibed grote boosdoener
Dronten heeft dit jaar de laagste bruto opbrengst van de Gewastourpercelen met 26,6 ton per hectare. "Mijn verwachting lag rond de 25 ton per hectare. We konden dit jaar niet een goed zaaibed creëren, hierdoor was er geen goede opkomst." Op het perceel in Dronten is tweewassigheid volop aanwezig en staan de uien dun. Er is laatst Ureum op de uien gespoten om de uien te pushen, zodat de uien langer groeien.

De uien in Dronten

Bovengemiddelde opbrengst
"De opbrengst is bovengemiddeld hier in Tollebeek", vertelt de teler aan Boerenbusiness. De gemiddelde opbrengst in Tollebeek zit rond de 70 ton en de teler is tevreden over zijn uien dit jaar. "De stand van de uien is goed. Sommige plekken wat minder dan andere plekken, maar de gemiddelde stand is nog goed." De uien zijn op verschillende plekken gestreken maar op verschillende plekken zit er nog groeipotentie in de uien. 

Minder opbrengst is verwachting
De teler in Wezup verwacht minder opbrengst dan de proefrooiing aangeeft. "70% van het perceel ziet er uit zoals de proefrooiing, de hoge gedeeltes van het perceel halen het gemiddelde nog wel naar beneden." Aldus de teler. De hoger gelegen gedeeltes van het perceel hebben stuifschade en minder vocht gehad dan de rest. De stand is hier dunner en slechter. De teler is tevreden over het groeiseizoen en hoopt dat de slechtere plekken nog blijven doorgroeien.   

De uien in Wezup

Mindere plekken geeft hoop
De teler uit Kortgene verwachte rond de 50 ton te rooien en is tevreden over de verwachte bruto opbrengst. "De goeie plekken staan prachtig en daar ben ik tevreden mee, helaas heb ik ook mindere plekken dit jaar. Hier had ik niet veel van verwacht, maar zijn toch beter gaan groeien dan mijn verwachting." Ongeveer een derde van het perceel is een zwaarder gedeelte en was een slechtere opkomst. Hierdoor was er volop tweewassigheid in het perceel en een dunne stand zichtbaar op de zwaardere gedeeltes. ''Wonderbaarlijk dat de zwaardere gedeeltes toch nog zo goed gegroeid zijn.''

Hoger dan rest van Nederland
Boerenbusiness en Uienhandel.com verwachten dat de gemiddelde bruto-opbrengst van 56,48 ton per hectare boven het landelijke gemiddelde zal zijn. Door de uitschieters in Tollebeek en Wezup, gaat het gemiddelde omhoog. Dronten haalt het gemiddelde omlaag, maar dit weegt niet op tegen Wezup en Tollebeek. Alle telers zien verschillen op het perceel, en veel telers zien verschillen op het perceel door tweewassigheid en de dunne stand. Hierdoor zijn de standen op de percelen niet overal gelijk. De telers zijn overal tevreden over de opbrengsten en hopen dat de markt op gang komt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden