Shutterstock

Inside Uien

Verwerkers wachten op teken exportmarkt

4 December 2020

Ondanks de goede exportweken is het rustig op de uienmarkt. Verwerkers kopen weinig uien bij omdat het nog onduidelijk is hoe de export na de jaarwisseling zicht gaat ontwikkelen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het begint al bijna te wennen, exportweken van meer dan 40.000 ton.  Ook in week 46 is deze magische grens gepasseerd doordat er een weekexport van 40.286 ton is gehaald. Exporteurs geven aan dat het inmiddels een stuk rustiger is op de exportmarkt. Veel bestemmingen laten weten dat hun markten voorlopig vol zitten, met de grote volumes van de afgelopen tijd is het dan ook niet gek dat de uienmarkt (tijdelijk) overvoerd is.

Onzeker vervolg
Hoe de export de komende weken zal voorlopen is nog onduidelijk. De Afrikaanse bestemmingen nemen doorgaans na de jaarwisseling in volume terug omdat zij voor een groot gedeelte terugschakelen op lokale oogsten. Of er na januari nog extra bestellingen komen omdat er nog onvoldoende lokaal product beschikbaar komt is nog niet duidelijk. Hoe de export richting Azië zich gaat vormgeven is ook nog koffiedik kijken. Blijft het lastig om aan containers te komen en wordt het exportverbod in India verlengd? Doordat verwerkers met deze vragen zitten kopen zij momenteel weinig uien bij en blijft de boerenprijs stabiel.

Onveranderde notering
Voor de vierde keer op rij noteren alle 3 de regionale beurzen onveranderd. In Goes is dit een notering van €19 tot €20 en in Emmeloord en Middenmeer blijven de prijzen steken op €18 tot €20. Daarnaast typeren de beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer de uienmarkt als rustig, dit betekent dat het aanbod groter dan of gelijk is aan de vraag.

Doordat de export een tandje terug is geschakeld, staan de baalprijzen van met name de grove sorteringen wat onder druk. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.  

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden