Inside Uien

HOA: 'Exportrecord uien in het vooruitzicht'

30 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

Dat de export van Nederlandse uien uitstekend verloopt, mag geen verrassing meer zijn. De nieuwste cijfers van de Holland Onion Association ondersteunen dit. 'Er ligt voor dit seizoen een record van de uienexport in het vooruitzicht', zo meldt de organisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot en met week 48 komt de uienexport uit op 666.000 ton, zo blijkt uit de cijfers van Holland Onion Association. Hiermee ligt de export 11% voor op vorig seizoen en inmiddels liggen de exportcijfers van Nederlandse uien al 11 weken op rij boven de 30.000 ton per week. Begin oktober werd zelfs de magische grens van 40.000 ton per week doorbroken en in de eerste week november werd maar liefst 46.000 ton geëxporteerd. Kijken we naar het afgelopen decennium, dan is vanaf 2010 een solide stijging zichtbaar van een kleine 4% per jaar.

Dit seizoen toont aan dat de Nederlandse ui behoorlijk 'coronaproof' is gebleken. De vraaguitval uit de horeca werd ruimschoots gecompenseerd door toegenomen vraag vanuit de detailhandel. Binnen de Nederlandse landsgrenzen is de vraag naar uien over het eerste halfjaar van 2020 met 21% gestegen. "Een soortgelijk patroon zien we overigens overal in de wereld terug", aldus Holland Onion Association.

Grootste afnemers
De grootste importeur van Nederlandse uien is ook dit seizoen wederom Senegal, met bijna 127.000 ton tot en met week 48. Ivoorkust volgt daarna met een kleine 96.000 ton. Aangezien India dit jaar van de exportmarkt is weggevallen, waren er dit seizoen veel mogelijkheden voor afzet in Azië. De Filipijnen, Maleisië en Bangladesh hebben volop uien uit Nederland afgenomen. Bangladesh nam in 8 weken tijd bijvoorbeeld ruim 17.000 ton af. Groot-Brittannië is de grootste afnemer binnen Europa.

Daarnaast meldt Holland Onion Association dat 92% van het wereldwijde uienareaal voor de lokale markt wordt geteeld en geconsumeerd. De 8% die verhandeld wordt, blijkt steeds vaker nodig om lokale tekorten aan te vullen. Nederland heeft hierin, met een marktaandeel van zo'n 20%, een belangrijke positie.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden