Shutterstock

Inside Uien

Exportcijfer uien van week 6 is zwart schaap

3 Maart 2021

Het exporttempo van week 6 is een tempo dat thuis hoort in een week met feestdagen. Die waren er niet in die week, althans geen landelijke feestdagen. En reden voor vreugde geven de cijfers ook niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Je hebt van die weken die het donkerste in je naar boven halen. Afgaande op het voorlopig exportcijfer van week 6, zou dat zomaar zo'n week kunnen zijn. De eerste publicatie over week 6 komt uit op 13.840 ton, slechts 1.300 ton meer dan in de opstartweek van 2021. Het gemiddelde exportcijfer van kalenderjaar 2021 komt daardoor tot nu toe uit op 17.222 ton per week, wat nog steeds een prima resultaat is.

Onvoldoende om iedere sorteerder aan het werk te houden
Dit soort exportweken verklaart ook de verschillende stemmingen of, zo u wilt, belevingen onder uiensorteerders. Het volume is slechts 30 procent van dat van de topweek van de uienexport. Onvoldoende om iedere sorteerder aan het werk te houden. Wie geen exportorders gegund krijgt, zal ook in het inkoopkanaal weinig actief zijn. Het seizoengemiddelde voor wat betreft de export per week komt uit op 27.803 ton, wat resulteert in een totaal exportcijfer van 917.501 ton.

Topafnemers allemaal op andere continenten
In week 6 zorgden Brazilië, Mauritanië, Maleisië, Groot-Brittannië, Guinee en Ivoorkust voor afname van volumes van meer dan 900 ton uien. Met 1.760 ton trokken de Brazilianen er het hardst aan. Zij tilden daarmee de totale seizoenafname naar 8.512 ton. Opvallend is dat de volgende 3 grootste afnemers allemaal op andere continenten zitten. Mauritanië importeerde 1.688 ton uien, Maleisië 1.267 ton en Groot-Brittannië 1.095 ton. Uit nagekomen informatie zijn de exportcijfers van week 1 tot en met 5 met 2.080 ton verhoogd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden