Agrifoto

Analyse uien

Opnieuw daling areaal tweedejaars plantuien

29 Maart 2022 - Jesse Torringa - 19 reacties

Het gros van de 2ejaars plantuien zit in de grond maar waar het totale areaal op uitkomt is nog onzeker. Wel is duidelijk dat er minder plantgoed verkocht is dan afgelopen seizoen. Daarnaast maken sommige telers een valse start in de zuidelijke provincies door de droogte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meerdere insiders melden dat de verkoop van plantuien lager uitvalt dan vorig seizoen. Zo meldt De Groot en Slot dat er duidelijk minder plantgoed is verkocht dan vorig seizoen. Er was simpelweg minder plantgoed beschikbaar dan voorgaande jaren door een tegenvallende productie. Hierdoor viel ook de prijs een stuk hoger uit.

Vorig seizoen daalde het areaal tweedejaars plantuien van 6.487 naar 6.223 hectare volgens cijfers van het CBS. Ook dit jaar krimpt het areaal licht volgens meerdere Insiders. Met hoeveel hectare ongeveer is momenteel lastig te zeggen, omdat niet alles geplant is.  

Toch meer plantgoed beschikbaar
Aan het begin van het plantseizoen werd duidelijk dat er uiteindelijk toch meer tweedejaars plantuien beschikbaar kwamen dan eerder werd verwacht. Normaal gesproken gaat een gedeelte van het plantgoed naar Oost-Europa. Door de spanningen in Oekraïne en Rusland valt een gedeelte van de export weg. Het plantgoed werd daarom gedurende het planten goedkoper, maar het is de vraag of telers trek hebben in het materiaal dat extra vrijkomt. Het liep in ieder geval niet storm. De droogte van afgelopen weken maakt het planten in sommige gebieden niet bepaald aantrekkelijk en ook het lage prijsniveau van vorig jaar zijn telers nog niet vergeten. Het bouwplan voor dit jaar was ook al ingevuld en er zijn telers die terughoudend zijn door de recordopbrengst van zaaiuien afgelopen seizoen. Die blijven tot en met juni op de markt, wat de vroege plantuien weer in de weg zit.

Haspels draaien overuren
Zoals het nu lijkt, hobbelt het plantseizoen richting het einde, maar om goed van start te gaan en de groei niet te belemmeren is neerslag broodnodig in meerdere gebieden. Een gedeelte van de plantuien liggen dan ook al langere tijd droog. Om niets te verliezen draaiden beregeningsinstallaties afgelopen week dan ook overuren waar dat mogelijk is.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden