Shutterstock

Analyse Uien

Dure uien maken exporteurs afwachtend

30 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Telers blijven overwegend positief in de uienmarkt. Handelaren en sorteerders stralen deze week iets minder vertrouwen uit. Nederland heeft een grote verwerkingscapaciteit zo is vorig seizoen wel gebleken en die wordt nu lang niet volledig benut. Als er dan een week zoals nu is met wat minder vraag is voelt het al snel rustig. Dat doet alleen niet helemaal recht aan hoe we ervoor staan op de Nederlandse uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt is op dit moment een vraagmarkt. De werkvoorraden zijn bij verschillende sorteerders niet overdreven groot en zeker met de huidige uienprijzen worden er ook niet zomaar uien de markt in gepompt. Sommige exporteurs trappen zelfs een beetje op de rem. Er is erg veel geld onderweg en sommige exporteurs vinden het voorlopig welletjes. Ze willen eerst geld op de bank voor er weer uien geladen worden voor de betreffende (Afrikaanse) klant.

Polen is ook nog steeds aardig aan de markt voor Nederlandse uien. Voor de telers is dat zeker een interessante markt. De prijs mag misschien iets lager liggen dan de noteringen op de regionale beurzen, maar omdat het gaat via 'bruto is netto' pakt het per saldo voor de teler niet verkeerd uit. Zeker voor de uien die nog vast staan of al erg lang in het zwad liggen, kan Polen een interessante bestemming zijn.

Stroeve overstap
De overstap naar de uien uit de schuur gaat nog niet erg soepel. Telers zien hun gevoel van een vragende en gezonde uienmarkt bevestigd door goede exportcijfers en relatief hoge prijzen op de regionale beurzen. Sorteerders zijn gematigder in hun stemming. Er gaan best wel uien weg, maar het is niet druk, soms zelfs rustig bij sommige bedrijven. De baalprijs zou eigenlijk een stap omhoog moeten maken, maar dat wil nog niet erg lukken. Integendeel, de baalprijs staat eerder onder druk door onderlinge concurrentie. 'Als de baalprijs stijgt, vragen telers direct een centje meer en nu het even minder loopt met de baalprijs willen telers niet zakken', zeggen verschillende handelaren. In de DCA notering baalprijs uien zijn het de prijzen van drielingen en de middels die wat onder druk staan. De grove en supers blijven onveranderd ten opzichte van vorige week.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden