Shutterstock

Analyse Uien

Flink gat tussen dagprijs uien en levering december

11 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De uienmarkt komt weer wat meer in beweging. Telers zaten al vast in het zadel en dat lijkt niet minder te worden. Boeren met goede uien houden makkelijk de schuur dicht. Om uien in handen te krijgen moeten de sorteerders wel een stapje extra doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt lijkt op het moment hetzelfde patroon te volgen als eerder in dit seizoen. Telers zetten de prijs en de handel komt daar schoorvoetend aan tegemoet. Voor goede grove uien levering in december is €35 het minimum, zo lijkt het. Dat is best een flink verschil met het gemiddelde van de regionale beurzen dat op €29,50 staat deze week. Effectief komt dat neer op een bewaarvergoeding van ruim €1. Gekscherend kun je zeggen dat bewaren met de hoge energiekosten duur is, maar ook weer niet zo duur. Het verschil wordt volgens verschillende insiders dan ook veroorzaakt door verschillen in kwaliteit. Partijen die snel weg moeten hebben vaak een verhaaltje. Dat is op het moment echter het leeuwendeel van de handel. De echt goede uien worden zoveel mogelijk doorgeschoven en dat geeft een iets vertekend beeld van de markt.

Prijsplafond
Qua export worden geen records gebroken, maar met weken van tegen de 30.000 ton kun je ook niet zeggen dat het slecht loopt. Bij de export naar Senegal is er wel een kink in de kabel gekomen. Het land heeft deze week een prijsplafond voor uien ingesteld. Omgerekend mogen buitenlandse uien op de lokale markt niet meer dan ongeveer €0,75 per kilo kosten. Verder zouden er ook wat logistieke problemen in Senegal zijn. Volgens sommige insiders kunnen die ontwikkelingen en negatieve invloed hebben op de Nederlandse uienmarkt. Andere zijn er niet van onder de indruk en noemen het vooral verhalen om de stemming onder de telers in Nederland te drukken.

De DCA-notering baalprijs uien doet deze week een klein stapje omhoog. Gemiddeld komt de prijs voor een goede partij uit op €35 à €36 per 100 kilo. De vraag naar drielingen blijft bij de meeste verwerkers wat achter ten opzichte van de grovere maten.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden