Agrifoto

Analyse Peen

Het is worstelen om de laatste peen te rooien

8 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Worstelen en hopen dat de peen nog een beetje fatsoenlijk boven komt. Wat dat betreft is er in de omstandigheden bij de oogst niet veel veranderd. Op de markt is wel wat rumoer. Oost-Europese kopers dienen zich aan en dat helpt de stemming in de hele peenketen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van bewaarpeen is het hele seizoen al een strijd en daar is ook deze week geen verandering in gekomen. De percelen die het best begaanbaar waren zijn over het algemeen het eerst gerooid en wat er nu nog overschiet zijn de echte uitdagingen. Een punt van zorg zijn de grote hoeveelheden grond die mee komen. Voor direct spoelen niet zo'n probleem, maar voor in de bewaring is het volgens insiders twijfelachtig of het goed komt.

Vraag houdt aan
De vraag naar gespoelde peen is vrij goed. In Oost-Europa hebben telers te maken met een koude periode en de vraag die daardoor vorige week op de Nederlandse markt loskwam, houdt ook deze week aan. Spoelers willen graag de werkvoorraad aanvullen maar dat gaat met wisselend succes. Sommige telers hebben hoge verwachtingen van het peenseizoen en willen zo veel mogelijk in de koeling rijden. Andere twijfelen aan de bewaarbaarheid en willen de gok toch liever niet nemen en proberen de peen af land weg te doen. Door grote verschillen in kwaliteit kunnen prijzen behoorlijk uiteen lopen.

De DCA notering voor b-peen is met €3,50 gestegen naar €20 tot €25 per 100 kilo. Ook c-peen maakte een stap met €2 naar €20 tot €24 per 100 kilo. Uit de bewaring wordt nog nauwelijks handel gedaan. Zowel telers als spoelers willen eerst eens weten hoe de peen zich houdt in de koeling.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden