Shutterstock

Analyse Peen

Het kan werkelijk al kanten heen op de peenmarkt

5 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De eerste week van het nieuwe jaar laat geen trendbreuk zien op de peenmarkt. Telers zetten hoog in en spoelers zijn weinig bereid daarin mee te gaan. De bewaarbaarheid van peen is wel een punt van aandacht. Daar vergissen sommigen zich behoorlijk in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alle peen die afgelopen herfst binnen is gezet houdt zich goed. Dat werd al een beetje voorzien en blijkt nu uit te komen. Het gaat vooralsnog niet om grote volumes die weg moeten, maar verschillende spoelers melden wel dat er wat vuiltjes weg te werken zijn. Het komt voor dat een partij waar twee, drie weken terug bij het proefspoelen van een paar kisten wat rotjes in zaten, de peen nu ongeveer uit de kisten loopt. De vraag naar gespoelde peen voor de export valt daarbij nog wat tegen. In de weken voor kerst hebben we onszelf uit de markt geprijsd en nu is het lastig die klanten terug te krijgen. Matige vraag en wat dwingend aanbod maakt de kooplust onder spoelers er niet beter op.

Telers hebben een heel ander beeld van de peenmarkt. Door de natte herfst is er volgens sommige insiders de nodige peen verloren gegaan in de Benelux. Tel daarbij de peen op die de komende weken afvalt wegens kwaliteitsproblemen en de prijs moet richting de lente wel omhoog, redeneren telers. Spoelers zijn daar minder zeker van en houden de boot af. Weten we als Nederlandse sector de kwaliteitsproblemen in de hand te houden en komt de loop erin de komende weken, dan kan de prijs stappen omhoog zetten. Blijft het qua afzet kwakkelen zoals nu min of meer het geval is en komen er meer probleempartijen op de markt, dan ziet het er veel minder rooskleurig uit.

De DCA-notering voor peen heeft een stapje omhoog gedaan. Zowel b- als c-peen komt deze week uit op €22 tot €27 per 100 kilo. Het zijn de betere partijen waar wat meer voor wordt betaald. Voor de echt goede peen vragen telers fors meer, maar daar beginnen spoelers nu nog niet aan. Die komen later wel aan de beurt, zo is de redenatie.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden