Meldpunt voor klachten

Vakbonden wapenen zich tegen Deutsche Bank

4 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Klachten over financieringen door de Deutsche Bank kunnen vanaf maandag gemeld worden bij het meldpunt van de agrarische vakbonden. Vooral in het noorden van Nederland signaleert de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) veel problemen.

Al vanaf eind 2012 rommelt het bij de Deutsche Bank waar het de agrarische financieringen aan gaat. Hoewel er al Kamervragen over gesteld zijn en ook LTO om de tafel is gaan zitten met de bank zijn de problemen nog niet opgelost. Dit maakte de NMV op uit de problemen waarmee boeren de organisatie benaderde.

Om meer inzicht te krijgen in de problemen heeft de NMV een meldpunt opgezet in samenwerking met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Aan de hand van de klachten willen de vakbonden gaan kijken wat precies de problemen zijn en of het mogelijk is om hiervoor een oplossing te zoeken.

Klachten kunnen gemeld worden bij de secretariaten van de vakbonden. Harm Wiegersma, regiovoorzitter van de NMV in Friesland, geeft aan melkveehouders met meerdere hypotheken problemen ondervinden en dat de plotselinge verhoging van de opslagen voor overlast zorgt. "Je mag wel overstappen naar een andere bank met een lagere rente, maar dan wil de bank het verschil uitgekeerd hebben en zoveel geld hebben melkveehouders vaak niet paraat."

Wiegersma geeft ook aan dat er minder aan de hand was geweest wanneer boeren er in het verleden zelf voor hadden gekozen om van bank te wisselen, "maar dat is hier niet het geval." Hij schetst dat het met name om leden gaat van de Hollandsche Bank Unie, welke in 1967 werd overgenomen door Algemene Bank Nederland (ABN).

In 1991 volgde de fusie tussen ABN en AMRO. Als gevolg van de eisen van de Nationale Mededingautoriteit (NMA)  verkocht ABN Amro het onderdeel HBU in 2009 aan de Deutsche Bank om zo een fusie met Fortis mogelijk te maken. Amper drie jaar later wil de Deutsche Bank af van de financiering van de agrarische klanten. In de ogen van de NMV is vooral de politiek verantwoordelijk voor de huidige situatie en moet die dan ook met een oplossing over de brug komen.

Naast melkveehouders ziet het er naar uit dat ook pluimveehouders getroffen worden door het nieuwe beleid van de Deutsche Bank. Maar dat moet nog uit de klachten gaan blijken.

Half maart houdt de NMV in Friesland een bijeenkomst over de bankperikelen. Wiegersma laat weten dat vooralsnog de Deutsche bank aangeeft niet te willen komen. "Ze lossen de problemen liever een op een op." 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Manfred 4 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10821562/Vakbonden-wapenen-zich-tegen-Deutsche-Bank]Vakbonden wapenen zich tegen Deutsche Bank[/url]
Klachten bij de bondjes melden is leuk, vooral voor zichzelf. Wie problemen heeft met DB kan dat veel beter anoniem hieronder neerzetten. Direct delen met iedereen, open communicatie!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden