Druk van afnemer groeit

Boer worstelt met prijsconcurrentie

14 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Bedrijven in de agrofood worstelen - ongeacht hun positie in de keten - met de gevolgen van prijsconcurrentie. De druk op alle schakels in de keten wordt groter en heeft een negatieve invloed op prijzen en rendementen. Dat blijkt uit het Agrofood Strategy Trends Onderzoek 2013, dat Berenschot in samenwerking met het vakblad VMT, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO en LTO Noord heeft uitgevoerd.

De meerderheid van de ondervraagde bedrijven in de primaire land- en tuinbouw volgt kostenleiderschap als strategie. Dat zij zich massaal richten op het verlagen van de kosten, is geen verrassende conclusie, gezien de geschiedenis van de sector, zo meldt Berenschot. Het is lastig met het product onderscheidend te zijn en dus lijkt het verlagen van de kostprijs de enige manier om (bij gelijke prijzen) marge te creëren. Echter, met dalende prijzen voor primaire producten en toenemende druk vanuit andere schakels in de keten, is het maar zeer de vraag of deze strategie de positie van primaire producenten kan verstevigen.

Het gevaar van de ‘commodity-trap’ loert en is in veel sectoren al duidelijk aanwezig: afnemers leggen druk op primaire producenten om de prijs te verlagen. Deze proberen op hun beurt de kostprijs te verlagen om zo marge te creëren, waardoor afnemers weer druk uitoefenen om prijzen te verlagen, enzovoort. Uiteindelijk tendeert de afzetprijs naar de kostprijs van de meest efficiënte aanbieder, waardoor bijna alle bedrijven een marginale winst maken of verlies draaien. Het creëren van toegevoegde waarde als tegenwicht begint inmiddels langzaam door te dringen.

Andere conclusies uit het onderzoek zijn dat duurzaamheid blijft en veranderingen in regelgeving een grote uitdaging vormen en veel onzekerheid over de toekomst geven. Sectoren hebben een groot probleem met het realiseren van een eigen strategie. De belangrijkste trends waarin bedrijven gaan investeren zijn: keurmerken, dierenwelzijn, vermindering antibioticagebruik, veiligheid & kwaliteit, functional food, mesthandel en automatisering & informatisering van productie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
j-lod 14 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10826338/Boer-worstelt-met-prijsconcurrentie]Boer worstelt met prijsconcurrentie[/url]
Dus, moeten we als producenten zelf de markt reguleren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden