Kansen voor landbouw

Mondiale consumptie groeit jaarlijks 3 procent

17 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met een wereldbevolking die in 2050 is gegroeid naar 9 miljard mensen en een jaarlijkse toenemende consumptie van 2 tot 3 procent nemen de kansen voor de landbouw toe. ABN-Amro concludeert in het rapport Visie op Agrarisch dat Nederland een gidsrol kan vervullen in de wereld.

Het economisch belang van de agrarische sector voor Nederland is groot. Van de productie wordt geëxporteerd en maarliefst 60 procent van het handelsoverschot komt uit de agrarische en foodsector. Door een hoog kennisniveau en goede, technologische ontwikkelingen vindt er in West-Europa weinig groei meer plaats.

ABN-Amro ziet echter wel voldoende groeikansen in Oost-Europa, de Alpenlanden en Scandinavië. Ondanks de crisis nam de export naar deze gebieden in 2012 met bijna 3 procent toe. Vooral de Bloemen en plantensector profiteerden hiervan, maar ook voor andere landen liggen kansen in deze gebieden. Rusland, waarnaar 26 procent meer werd geëxporteerd in 2012, is verreweg het land met de meeste mogelijkheden.

Hoewel Duitsland, met een groot aandeel in de Nederlandse export, een steeds hogere zelfvoorzieningsgraad krijgt, ziet de bank ook mogelijkheden in dit land. Hierbij is efficiënt produceren het sleutelwoord. Meer marktgericht produceren waarbij de kostprijs, voor zover mogelijk, verder wordt verlaagd, levert een sterkere afzetpositie op en een grotere concurrentiekracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden